Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Hajdaš Dončić: Ovo je najbolji ugovor o koncesiji koji je Vlada ikada potpisala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zapadnoj strani Markovog trga danas se održala 126. sjednica hrvatske Vlade.

Ministrica Milanka Opačić prva je na današnjojsjednici Vlade izložila Nacrt prijedloga obiteljskog zakona

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije prvi put Milanović izazvao diplomatski skandal, pozvali hrvatsku veleposlanicu: "Duboko smo razočarani" Obljetnica Bljeska Obljetnica operacije Bljesak Plenković odgovorio sprema li se na nove izbore: Anušić komentirao fotografiju koja je podigla mnogo prašine

Uvodi se pravna zaštita obiteljskog doma ako je riječ o jedinom mjestu za stanovanje. Obiteljski zakon usklađuje se s Konvencijom o ljudskim pravima kako bi se smanjile odštete koje se plaćaju Sudu za ljudska prava jer propisi nisu u suglasju s onime što je potpisano.

Drugačije se definira i posvojenje, ono bi upotpunosti trebalo prijeći na sud, ali zbog opterećenosti sudova to još nije tako, dijelom posao obavlja i Centar za socijalnu skrb. Uvode se i pravni zastupnici koji će braniti brava i interese djece i osoba kojima se oduzima poslovna sposobnost u sudskom postupku. Uvodi se i obvezno savjetovanje i medijacija u postupku razvoda braka.

Resorna ministrica Anka Mrak Taritaš izložila je Nacrt konačnog prijedloga zakona o gradnji. Za sve će se izdavati samo jedna dozvola - građevinska, a uvodi se i e-dozvola kako bi se po istim kriterijima na području cijele zemlje izdavale dozvole, a podnositelj zahtjeva će u svakom trenu moći provjeriti u kojoj je fazi izdavanje spomenute dozvole.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić predložio je da prihod od trošarina na motorni benzin i plinska ulja u iznosu 0,20 kn/l postane prihod HŽ Infrastrukture. Dotakao se i koncesije Zračne luke Zagreb te ustanovio kako su ugovorom prava radnika maksimalno zaštićena te da samo mogu biti veća te dodao kako je ovo najbolji ugovor o koncesiji kojeg je RH potpisala.

'Opterećenje nad hipotekom ne postoji, aerodromska zgrada je u vlasništvu Republike Hrvatske i po prvi put se za koncesijski ugovor Hrvatskoj plaća naknada', rekao je Hajdaš Dončić.

Ukoliko aerodrom bude radio manje od očekivanja Hrvatska neće morati plaćati nikakvu naknadu, a koncesionar neće plaćati koncesijsku naknadu. No, ne uvijek, nego u odgođenom periodu od tri godine i na to plaća kamatu od četiri posto.

Mnistar zdravlja Rajko Ostojić objasnio je novi kolektivni ugovor u zdravstvu. Kaže kako iz njega ukonjene nelogičnosti te da više nema diskriminacije, a ispravljena je nepravda prema određenim djelatnicima u zdravstvu. Davanja su smanjena za 20 %.

Prilikom rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom odvjetništvu premijer Milanović ustvrdio je kako ih sigurno čeka nekoliko ustavnih tužbi. 'Sport obijesnog parničenja je razvijen u Hrvatskoj', kazao je premijer Milanović.

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice Vlade RH je, uz ostalo, Nacrt prijedloga obiteljskog zakona (EU), konačni prijedlog zakona o prostornom uređenju te zakona o gradnji (EU), izmjene i dopune Zakona o cestama te Zakona o željeznici, smjernice za politiku zapošljavanja za 2014. godinu, Prijedlog zaključka u vezi s potpisivanjem Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te odluka o uspostavljanju sustava upravljanja i kontrole Schengenskog instrumenta.

Oporba žestoko 'opalila' po Vladi, Milanović se brani

Vlada će sa sjednice uputiti Hrvatskome saboru na davanje mišljanja prijedlog zakona o doživotnoj otpremnini odnosno dokupu mirovine, predlagatelja Kluba zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), te izvješće o radu Upravnog vijeća Hine. Na sjednici će biti i prijedlozi Vladinih amandmana na Konačni prijedlog zakona o Poreznoj upravi, te na izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku i Zakona o državnom odvjetništvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene