Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ispričali se

Sjednica Vlade: Plenković ni riječi o Kuščeviću, HNS-ove ministre mijenjaju državni tajnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjednica Vlade održava se bez HNS-ovih ministara Blaženke Divjak i Predraga Štromara, koji su se ispričali i poslali državne tajnike.

HNS-ovi ministri nisu došli na sjednicu. Poslali su državne tajnike.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je u Finskoj. Sjednici neće prisustvovati ni potpredjednik Vlade Predrag Štromar, koji je mislio da će sjednica biti održana u srijedu pa je isplanirao nešto drugo.

Na samom početku sjednice premijer Andrej Plenković u svom uvodnom govoru nije se niti jednom riječju osvrnuo na slučaj ministra Kuščevića i zahtjev HNS-a za njegovom ostavkom.

Govorio je o šestoj obljetnici članstva Hrvatske u Europskoj uniji. "Obilježena je šesta godina članstva u EU-u. Pojačali smo naš gospodarski rast, transformirali pravosudni sustav, nastavili biti bitan dio EU-a", kazao je Plenković.

"Izazovi koji su pred nama vezani su za naše prvo predsjedanje, koje će započeti za šest mjeseci. Pripreme dobro teku, koordinacija svih aktivnosti, odgovornosti ministara, izrazito važna i bitna uloga", dodao je.

Smatra da su konkretni efekti članstva vidljivi u realizaciji brojnih projekata pomoću sredstava EU fondova. "15 milijardi kuna smo u plusu", istaknuo je. Kazao je da je zadovoljan sastavom novog vodstva Europskog parlamenta.

U srijedu je bio sastanak Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. "Jučerašnja raspava bila je vrlo korisna. U sljedećih nekoliko godina, uz dobre makroekonomske kriterije i reforme, mislim da ćemo steći dodatni kredibilitet", kazao je Plenković i dodao da počinju pripreme kojima će se omogućiti uvođenje eura u Hrvatskoj.

Osvrnuo se na posjet tvrtki Rimac Automobili. "Izvanredan rast te kompanije u posljednjih 10 godina i poslovni uspjeh u privlačenju velikih tvrtki poput Porschea i Hyundaija jako su dobar primjer kako jedna kompanija s inovativnim idejama i pristupom može doći u prigodu kojom će privući velike tvrtke. Tu je uključen i aspekt obrazovanja, znanosti, rada, aspekti koji se odnose na niz drugih resora pa se nadam da će i Vlada pridonijeti privlačenju automobilskih tvrtki u Hrvatsku", kazao je Plenković.

Veće kazne za prometne prekršaje

Vlada predlaže znatno povećanje novčanih kazni za najteže prometne prekršaje konačnim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru.

"Temeljem brojnih analiza i u bliskoj suradnji s Fakultetom prometnih znanosti predložili smo izmjena i dopune kojima se znatno povećavaju novčane kazne, propisuje minimalno trajanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom te propisuju i povećavaju negativni prekršajni bodovi za osam najtežih prometnih prekršaja", istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavljajući konačni prijedlog zakona.

Sa sadašnjih 5000 do 15.000 kuna novčane kazne se tako povećavaju na 10.000 do 20.000 kuna za osam najtežih prekršaja - vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola iznad 1,5 g/kg, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta.

Ako vozač drugi put unutar tri godine ponovi neki od ovih najtežih prometnih prekršaja vozačka dozvola oduzet će mu se na najmanje šest mjeseci, a za treći i svaki sljedeći put na najmanje godinu dana, a maksimalni mogući broj negativnih prekršajnih bodova za pojedini prekršaj povećava se sa sadašnjih tri na šest.

Osim toga s 500 na 1000 kuna povećat će se i kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece, a na 1500 kuna za nepropisno korištenje mobitela u vožnji. Predviđa se i mjera privremenog oduzimanja vozila kako bi se vozačima koji uporno ponavljaju najteže prekršaje oduzelo sredstvo počinjenja prekršajnog djela.

Vozilo će se privremeno, do odluke suda - koju je dužan donijeti u roku od 15 dana - oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen, te ponovo počini neki od najtežih prekršaja. Propisuje se i prekršaj nepoštivanja sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti, uvodi se obveza snimanja ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom audio i vizualnim uređajima, a omogućit će se i provjera statusa vozačke dozvole na mrežnim stranicama MUP-a.

Božinović je istaknuo i da je MUP već osnovao radnu skupinu koja će pratiti učinke predloženih mjera i predlagati izmjene i dopune odnosno dodatna poboljšanja ako se za to ukaže potreba.

Ponovno o nabavi borbenih aviona

Vlada je osnovala Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona, u skladu sa zaključcima Vijeća za obranu i Odbora za obranu Hrvatskoga sabora da Hrvatska treba očuvati sposobnost zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim zrakoplovima.

"To je strateški projekt cijele države visoke financijske vrijednosti, koji mora biti transparentan i zakonit. Zato mi je drago da su Vijeće i Odbor dali jednoglasno potporu Vladi za pokretanje procesa nabave", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Njome Vlada, dodao je, pokreće proces nabave višenamjenskog borbenog aviona imajući u vidu potrebne sposobnosti i raspoložive financijske mogućnosti države.

"Smatram da Hrvatska vojska i država nisu iste s nadzvučnom borbenom komponentom hrvatskog ratnog zrakoplovstva i bez nje. S borbenim zrakoplovstvom jače su i hrvatska vojska i hrvatska država", naglasio je.

Zadaća je Međuresornog povjerenstva da pripremi i provede postupak nabave višenamjenskoga borbenog aviona te predloži Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

Osim toga, Povjerenstvo treba pronaći moguće opcije za obuku pilota za višenamjenski borbeni avion te u vezi s time predložiti Vladi i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.

Članovi Povjerenstva

Supredsjedatelji povjerenstva su predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i direktor Glavnog stožera Oružanih snaga viceadmiral Robert Hranj.

U Povjerenstvu su i savjetnik predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Igor Dragovan, potpredsjednik toga Odbora Anđelko Stričak, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder, posebni savjetnik predsjednika Vlade Robert Kopal, zamjenica glavne tajnice Vlade Ivona Ferenčić, pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka Ivana Jakir-Bajo, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Vice Skračić, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak, zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić te brigadiri Davor Tretinjak i Željko Ninić iz Samostalne služba za upravljanje projektima Ministarstva obrane.

"Pitanje obrane i nabave višenamjenskog borbenog aviona nadstranačko je pitanje, traži potporu pozicije i opozicije, zato smatramo kako je važno da se Hrvatski sabor uključi u taj proces. Tako će u međuresornom povjerenstvu biti predsjednik i potpredsjednik Odbora za obranu Sabora", rekao je Krstičević te naglasio kako je riječ o složenom projektu koji se može realizirati samo uz zajedništvo i potporu svih institucija.

Izmijenjen Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Također, donesen je konačan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama (EU) te odluka o davanju ovlasti ministru financija za potpisivanje Pisma namjere za pristupanje tečajnom mehanizmu ERM II.

Vlada je, naime, ovlastila ministra financija Zdravka Marića za potpisivanje pisma namjere za pristupanje tečajnom mehanizmu ERM ll, što je jedan od koraka potrebnih za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, uže vodstvo HDZ-a u središnjici stranke raspravljalo je srijedu navečer o sudbini ministra uprave Lovre Kuščevića, koji već danima ne silazi s naslovnica medija zbog afera s nekretninama.

Nakon sastanka premijer se kratko obratio novinarima, a iz njegovih izjava vidljivo je kako Lovro Kuščević zasad ostaje ministar uprave. Ministrovu ostavku tražila je oporba, ali i HNS, koalicijski partner HDZ-a. (Hina,M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene