Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vještačenje Centra za kriminalistička vještačenja pokazalo je da se retardant 'TG-300' kojim je bila tretirana pruga u Rudinama kad se nanese na ravnu i zagrijanu površinu pretvara u tvar poput voska.


Istim vještačenjem je nedvojbeno utvrđeno da se od sredstva kojim je tretirana pruga nakon isparavanja vode ostaje uljasta tekućina.

Vezani članci Imaš pravo, ostvari ga Može se dobiti i do 50 posto cijene karte: Za vlak koji kasni moguća naknada Željeznički kolodvor, ilustracija Preusmjerili vlak kad je bio na skretnici pa napravili štetu veću od 830.000 kuna

>> Zatražena istraga i za Tišljara i za Rogulja

U nalazu vještaka stoji da se tekućina kristalizira sitnim bijelim igličastim kristalima dajući na kraju kristaličnu krutinu nalik na vosak. Pokusi su također pokazali da ispod bijelog sloja koji se stvorio na pruzi u reakciji sa željeznom hrđom nastaje još i tanak film smeđe smolaste tvari, piše Večernji list.

Vještačenje pokazuje i to da je vlak bio ispravan. Retardant je tvrtka Intrade uvezla ilegalno, a potpuni sastav nije bio poznat stručnjacima Zavodu za toksikologiju, u čijem je registru od 2008. Uvoznik nije Zavodu dostavio deklaraciju proizvoda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju