Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije uključit će se u veliku ekološku akciju Čišćenje bez granica, kojom će se 9. lipnja čistiti podmorje Savudrijske vale.

Galerija Akcija čišćenja podmorja (Foto: Karlo Maćaš) Akcija čišćenja podmorja (Foto: Karlo Maćaš) +0 Akcija čišćenja podmorja (Foto: Karlo Maćaš) - 3

Čistit će se obje strane zaljeva, i slovensku i hrvatsku. Ronioci će uklanjati krupni otpad ispred Pirana te u Savudriji kraj kampa Veli Jože i u luci.

Vezani članci Spašavanje kod Pule Drama kod Pule: Iz prevrnute jedrilice spašeno pet osoba, dvoje zarobljenih u trupu broda spašavali ronioci Zaštitna maska bačena u more Dijelovi će ostati u prirodi i do neke iduće epidemije, a dio će završiti i na našem stolu: Stručnjaci objašnjavaju koliko maskama treba da se razgrade

Vrijedan doprinos akciji dat će oni najmlađi. Pod vodstvom instruktora ronjenja sudionici IV. Međunarodne dječje ronilačke ekopatrole pomagat će u čišćenju mora uz obalu u kampu Veli Jože. Djeca će učiti i o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti.

Uz čišćenje podmorja, glavni je cilj akcije podići svijest građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru. Za to je nužno povezivanje građana svih generacija i susjednih zemalja, a budući da briga za okoliš ne poznaje granice, uz hrvatske i slovenske ronioce iz više od trideset klubova i udruženja, svoje su uključivanje u akciju najavili i ronioci iz Bosne i Hercegovine.

Projekt podržava i Predsjednica

Akciju organizira Promocija ronjenja uz potporu tvrtke Electrolux, koja je dio novca od prodaje svojih usisavača tijekom proljeća usmjerila čišćenju Savudrijske vale. Suorganizatori su ronilački klub HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran, Zagrebački holding te njegova podružnica Vladimir Nazor.

Čišćenje bez granica i Međunarodna dječja ronilačka ekopatrola održavaju se pod počasnim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora te pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Umaga i Grada Pirana.

Projekt podupiru i Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Društvo slovensko–hrvatskog prijateljstva te Hrvatsko društvo Istra iz Pirana.

Neka ljeto počne: Sedam modela sandala koji će uskoro zavladati ulicama Zara, 449 kuna Stradivarius, 229 kuna Mango, 449 kuna +4 H&M, 9,99 eura (74 kune)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju