Obavijesti Video Pretražite Navigacija
inspirativna priča

"Mislila sam da ću zauvijek živjeti gladna, u zemljanoj kući, bez vode": Anni su Hrvati spasili život, a kakav je on danas pokazala je Provjerenom

Aktualno Galerija Provjereno: Anna - 1 Provjereno: Anna - 1 Foto: Provjereno Provjereno: Anna - 2 Provjereno: Anna - 2 Foto: Provjereno Provjereno: Tanzanija - 1 Provjereno: Tanzanija - 1 Foto: Provjereno Provjereno: Anna - 2 Provjereno: Anna - 2 Foto: Provjereno +7 Provjereno: Anna - 1 Galerija 1/12 >>
Anna je 23-godišnjakinja iz Tanzanije koja je došla u Hrvatsku kako bi naučila jezik. Prije šest mjeseci priču vam je donijelo Provjereno, a ovog puta njihova reporterka je otišla k njoj u Tanzaniju.

Anna je iz Tanzanije došla u Hrvatsku ne kako bi radila i ostala, već naučila hrvatski. Posjetila je zemlju svojih kumova, dobročinitelja i misionara koji su joj pomogli školovati se, stati na svoje noge. Još tada, u svibnju rekla je ekipi Provjernog da dođu u njezin dom u Tanzaniju.

Reporterka Provjerenog Nikolina Cetinić ju je poslušala i sa snimateljem Mišom Maodušom otišla u tu zemlju te donijela serijal sjajnih priča. Anna ju je povela u svoje rodno selo, k najvažnijoj osobi u svom životu. Baki koja ju je odgojila.

Prisjetila se dana kada je kao dijete bila više gladna nego sita. Danas je ona učiteljica koja pomaže djeci u potrebi. Mališani koji su u sličnoj situaciji u kakvoj je i sama bila. Priča o Anni je i priča o malo dobre volje, novcu koji je i za hrvatske prilike smiješan, a koji je ovoj mladoj osobi omogućio nadu, budućnost i jedan posve novi i ljepši život.

"Jedna djevojčica ponekad uopće ne vidi. Jer ima nešto u oku. Ona uopće ne vidi, ali oni nju nisu poslali u bolnicu. Ona nema novca za bolnicu", rekla je Anna.

Pročitajte i ovo Testiranje na covid-19 Veliki broj umrlih Eksplozija korone, brojke kao u vrijeme žestoke pandemije: "Treba se zaštititi i ublažiti posljedice"

Jedva da imaju za hranu i odjeću. Liječenje je tamo luksuz. Iako ovakve sudbine gleda svakodnevno, patnja i nemoć djece posebno je boli.

"Ja sam bila kao oni. Kada pomažem njima, ja vidim sebe kako sam ja bila u toj situaciji", istaknula je Anna.

Nerijetko danima bez toplog obroka, u zemljanoj kući bez struje, pitke vode, sama s bakom.

"Kad sam živjela s bakom, mislila sam da ćemo ovako živjeti bez hrane, bez obrazovanja, bez svega", ispričala je.

Život s kojim se još kao malena djevojčica morala pomiriti. Jer drugačije nije moglo. Barem su tako vjerovali. Sve dok prije 15 godina na njezina vrata nisu pokucale misionarke udruge Zdenac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Snažni naleti vjetra VIDEO Upaljeni alarmi, čekaju najjači udar oluje: Škole zatvorene, otkazana putovanja, a najgore tek dolazi

"Nisam ni sanjala ovaj život koji sada živim", izjavila je Anna.

Njezina ispovijest dirnula je mnoge. I baš zbog toga, ekipa Provjerenog zaputila se u njezinu rodnu Tanzaniju. Na jugozapadu Tanzanije, u misiji Rujewa, Annin je novi dom. U godinu dana koliko je boravila u Hrvatskoj, naučila je jezik.

"Sad imam sve što trebam, od hrane, obuće… sve, sve, sve. Ljubav koju nisam imala prije, sada imam", kazala je Anna.

Završila je školu, fakultet, ima siguran dom, ljude koji brinu o njoj i osmijeh na licu koji je teško povezati s djetinjstvom i odrastanjem.

"Nismo imali krevet, sad razmišljam što smo imali. Odjeću, kantu za vodu", ispričala je Anna.

Tata je njezinu mamu ostavio još dok je bila trudna. Nosila je blizance. Annu i njezinu sestru.

"Blizanka nije živjela dugo, ona je umrla", rekla je. 

Pročitajte i ovo Igor Seregi, Goran Grgić, Rene Bitorajac, Dean Acimović Sustav zakazao Sin našeg poznatog glumca bio žrtva nasilja: "Daj ih više zaštitite od pokvarenih i nadrkanih profesora"

Tek što je počela raditi svoje prve korake i istraživati svijet, život joj je pokazao koliko može biti okrutan. Kada je imala samo godinu dana umrla joj je i majka. Sve što zna o svojoj majci, ispričala joj je baka. Mamina sestra, koju Anna zove baka. Žena koja ju je uzela pod svoje, spasila od sirotišta ili tko zna kakvog života koji bi je čekao da je ostala na cesti.

Koliku zahvalnost Anna osjeća prema njoj, teško je objasniti. Iako se nama čini logično da brigu o djetetu preuzme netko od članova obitelji, ovdje to nije praksa jer i jedna usta više za prehraniti su previše.

"Razmišljam što bi se dogodilo da sam te tada odbacila kao što to mnogi ovdje čine djeci kad ostanu bez roditelja. To je težak grijeh. Ili, da sam te odbacila, a netko te drugi uzeo, sada bi mi bilo jako teško gledati te", rekla joj je Valelia Myava, Annina baka.

Kada je preuzela brigu o Anni, njezina djeca uskratila su joj sav novac koji su joj do tada davali. Ali to je nije spriječilo da Anni pruži najbolje što je znala i mogla.

Više pogledajte u priloženom videozapisu

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene