Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li ga ikad napravili?

VIDEO Pregled koji vam može spasiti život!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problemi sa srcem muče mnoge Hrvate, a svaki drugi zbog toga izgubi život. To se može spriječiti redovitim sistematskim pregledom. Na zapadu je to ustaljena praksa, a kod nas mogućnost koja se rijetko koristi.

Nema vlasnika automobila koji svog ljubimca jednom na godinu ne vodi na servis. Kada je zdravlje u pitanju, slika je malo drugačija. Na vrata liječnika mnogi pokucaju tek kada zaboli, a odlazak na preventivni, sistematski pregled mogao bi spasiti život. 'U ranoj fazi otkrijete čimbenike rizika, naučite ih kako regulirati tlak i kako zapravo izbjegnu komplikaciju tipa infarkta', kazala je kardiologinja Maja Antončić Svetina.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Što s pacijentima? Najveća zagrebačka bolnica odgađa preglede i operacije zbog izbora Slika nije dostupna Boljitak za zdravlje? Besplatno, ali obvezno: Beroš uvodi novost za sve punoljetne građane

Pregledi se preporučuju jednom godišnje ili jednom u dvije godine. Ako vam pregled ne plaća poslodavac, onda plaćate sami. U domovima zdravlja osnovni sistematski pregled možete dobiti za najmanje 500 kuna, dok je u privatnim poliklinikama cijena od 1.000 kuna.

>> U samom vrhu: U Hrvatskoj se najkraće čeka organ

I kod jednih i kod drugih, bazni pregled uz kompletnu analizu krvne slike sadrži niz pretraga. 'Ultrazvuk trbuha gdje pregledavamo pojedine sisteme, znači, ultrazvuk gušterače se radi, bubrega, jetre, mokraćnog mjehura zatim kod žena svakako ginekološki pregled i ultrazvuk dojke.

Osim što je detaljan, ovakvom vrstom pregleda uštedjet ćete vrijeme i živce. 'Korisnici se ne miješaju s drugim pacijentima, sve se obavlja u ovom prostoru i traje najduže do četiri sata', kazala je Draženka Tenšek, koordinatorica sistematskih pregleda Dom zdravlja - centar

Odmah se dobiju i nalazi. 'Jako puno kolega koji su imali probleme otkrili su neke stvari za koje nisu uopće znali', kazala je pacijentica Marija Ivanković.

Doktorica Antočić Svetina kaže da su pacijenti koji su živjeli vani naučili dolaziti na sistematske preglede. 'Naši građani dolaze tek s tegobama, a kad se jave tegobe to je onda bolest koja se razvila. Liječenje je kompliciranije, skuplje i teže za pacijenta', kazala je.

Kažu da zdrav čovjek ima tisuću želja, bolestan samo jednu - da ozdravi. Odlazak na sistematski pregled jedan je od načina da vaše srce dugo bezbrižno kuca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene