Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Darivanje organa

U samom vrhu: U Hrvatskoj se najkraće čeka organ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će i ove godine proslaviti Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa, koji se obilježava preksutra, kao prva zemlja u svijetu po darivanju i transplantiranju organa. Posebnu ulogu tu imaju liječnički timovi - oni u županijskim bolnicama dobili su čestitke Ministarstva zdravlja.

'Najteži dio posla transplantacijskih timova često nije onaj medicinske prirode. Uvedemo rodbinu u posebnu prostoriju, objasnimo im što je to moždana smrt, plačemo s njima, molimo se s njima, objasnimo im da nekoliko ljudi može živjeti zbog njihove darežljivosti. Mi im damo slobodnog vremena da odu kući, da razgovaraju sa svećenikom i većina pristane. Neki koji su u početku odbili, jave se nakon sat - dva da ipak su se predomislili , kazao je doktor Ivan Jurić, anasteziolog KBC-a Osijek.

Pročitajte i ovo Uspješno presađivanje crijeva - 3 Povijesni uspjeh! Prvi put u svijetu izveden veliki pothvat na bebi od samo 17 mjeseci: "Život se nastavlja, a ona je hrabra" Slika nije dostupna U Hrvatskoj na presađivanje organa čeka 1.500 ljudi

S 34 darivatelja na 1.000.000 stanovnika, Hrvatska je na vrhu svijeta. 'Život na dar je dobilo 400 osoba', kazao je Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja.

>>
U riječkome KBC-u tisućita transplantacija bubrega

Prošle godine su se obavile 44 transplantacije srca, 231 transplantacija bubrega, 8 transplantacija gušterače te 128 transplantacija jetara. Po 401 presađenom organu Hrvatska je najuspješnija članica Eurotransplanta. U Hrvatskoj se najkraće čeka organ.

Sve zaslužnije su i županijske bolnice u kojima je vađenje organa sve češće. Ministarstvo je danas posebno pohvalilo pulsku, riječku, slavonskobrodsku, vinkovačku i osječku. 'Mislim da je program dobro osmišljen- kadrovi, liječnici, tehničari s kojima svakodnevno surađujemo', kazao je doktor Jurić.

'Neka nacionalni Dan darivanja bude posebno posvećen svim onim dragim dobrim ljudima koji su u najtežim trenucima gubitka svojih kad je najteže, prošla sam osobno, imali snage reći da žele da im od sina, majke,kćeri, brata, sestre organi budu upotrijebljeni. To je najviše što čovjeku čovjeku može učiniti', kazala je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene