Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdan Sv. Nikole

VIDEO: Sveti Nikola pod morem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok su djeca i odrasli Sv. Nikolu očekivali oko čizmica, u Kraljevici je kip sveca zaštitnika svih koji su na moru, ali i pod morem postavljen na dubinu od 15 metara. Sv. Nikola visok 70 centimetara sada će svoj posao zaštite pomoraca obavljati i iz mora.

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice danas su u Splitu svečanom procesijom i misom koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac proslavili blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i vojne kapelanije Hrvatske ratne mornarice.

Pročitajte i ovo Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome Ilustracija kad zatrese ispod površine VIDEO Pogledajte kako izgleda potres pod morem

Iz Vojne luke Lore pripadnici HRM-a nosili su kip sv. Nikole u procesiji do samostana sv. Ante u Poljudu, gdje je misu služio mons. Juraj Jezerinac. Svečanosti su, među ostalim, nazočili zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić, umirovljeni admiral Vid Stipetić te mnogi uglednici i čelnici grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Generalni vikar Vojnog ordinarija mons. Joško Šantić pozvao je u propovijedi da se 'ponovno sagleda poruka Božje riječi i u njoj ponovno otkriju one bogoljubne i domoljubne vrednote koje nas mogu ponovno napuniti ushićenjem i zanosom po kojem ćemo biti spremni na zajedništvo i jedinstvo u mornarici, u Hrvatskoj vojsci i, konačno, u domovini Hrvatskoj'.

>> FOTO: Ne vole sva djeca Djeda Božićnjaka...

'Neka nam pomogne u tome naš veliki zaštitnik koji nam ispruženom rukom nad našom Ratnom lukom Lorom daje sigurnost', rekao je monsinjor Šantić.

U propovijedi je govorio o sličnosti vremena u kojem je živio sv. Nikola na prijelazu iz trećeg u četvrto stoljeće s našim vremenima u kojima su također mnoge vrijednosti poljuljane.

'Nisu li naši mornari - branitelji pokazali spremnost na mučeništvo sve do smrti u obrani slobode? Nismo li tada pod zapovjedništvom Barbe i pokojnog predsjednika postavili sebi cilj i znali što hoćemo? Nije li naša Crkva pod vodstvom svete uspomene kardinala Kuharića dizala glas i bila savjest u Domovini da bi se u obrani Domovine sačuvale etičke i kršćanske vrijednosti? Dolaskom slobode kao da se ne snalazimo. Mnoge su vrijednosti poljuljane', ustvrdio je mons. Šantić.

'Nažalost, mogućnosti medijskog infiltriranja po kojima se donosi samo negativno bez onog pozitivnog, koje je također prisutno među nama i koje prepoznajemo, kao da nam je zatrovalo dušu i um i tako počinjemo sumnjati u vrednote za koje smo bili spremni umirati, a ono što je najgore, počinjemo sumnjati jedni u druge. Čak nam se pokušava nametnuti i pitanje jesmo li ovakvu zemlju željeli', rekao je mons. Šantić.

Pritom je naglasio da je sv. Nikola bio svjestan da 'raspre i svađe mogu samo još više prokopati jaz među braćom, među ljudima'.

Blagdan Sv. Nikole proslavljen u Vukovaru

Velik broj vukovarske djece, polaznika nižih razreda osnovnih škola i dječjih vrtića, večeras je na blagdan svetoga Nikole, na prigodnoj svečanosti 'dočekao' Sv. Nikolu u središtu Vukovara, koji ih je potom darivao prigodnim darovima.

Kočija sa sv. Nikolom, Krampusom, anđelima i 60 veselih pomoćnika, krenula je ispred Društva 'Naša djeca' Vukovar, koje je i organizator dočeka sv. Nikole, do Dvorca Eltz, ispred kojeg je sv. Nikola preuzeo adventsko svjetlo s prve svijeće adventskog vijenca, koji se nalazi u Dvorcu Eltz.

Nakon molitve za sve moreplovce i poginulu djecu u Domovinskom ratu, u rijeku Vuku je bačen vijenac.

Na središnjem vukovarskom gradskom Trgu Republike Hrvatske održan je zabavan program koji su priredili učenici vukovarskih osnovnih škola te dječji zbor 'Vukovarski golubići'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene