Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na hrvatskim autocestama uskoro nova signalizacija! To je, očito, jedini način da se spriječi sve češća pojava na Dalmatini - vožnja u krivom smjeru. Autocesta sve više postaje mjesto opasne vožnje. Nije slučajno, kažu stručnjaci, da je riječ o pojedinim dionicama.


Na dionici od Dugopolja do Ravče koja posljednjih dana slovi kao jedna od najkritičnijih, čak četiri vozača vozila su u krivom smjeru. 'Nova dionica autoceste zapravo je otvorena na području gdje ima ljudi koji nikada nisu ni vidjeli autocestu, niti znaju ući na autocestu, ponašati se, niti izaći, zapravo - to je naša realnost', rekao je Stanko Smodlaka, stručnjak za promet. Realnost, nažalost, sa sobom nosi i tragične posljedice. Oni koji svakodnevno prolaze preko Biskog, Blata na Cetini i Šestanovca, mjestima na kojima se najviše griješi slažu se da je needuciranost vozača glavna krivnja. Prometni stručnjak pokazuje nam i konkretni primjer.

Vezani članci Alkotestiranje, ilustracija Policajci kontrolirali promet pa ih šokirala pijana vozačica: Usred bijela dana napuhala 3,77 promila Slika nije dostupna Incident u splitskom autobusu: Glumio turista pa iznenada progovorio hrvatski i napao vozača

>> Autocestom vozio u krivom smjeru jer nije imao gotovinu!

'Ovdje sada imate skretanje za Split, skretanje za Makarsku, ovdje bi trebalo biti jasnije vidljivo, pa moguće i s portalima. Međutim, gdje se događaju skretanja, na izlazu, skrenu lijevo. Stavi se marker na cestu i tu ne može skrenuti lijevo', rekao je Smodlaka. Upravo to će biti prvi koraci. 'Znači na promjenjivoj signalizaciji poslati poruku, kroz zatvaranje pretjecajne trake kroz smanjenje brzine, kroz zatvaranje ukupne autoceste i vi što možete napraviti u tom trenutku? Poštivati, odnosno uvažiti onu poruku koju vam mi šaljemo. To je prva mjera koja bi trebala dati najveći rezultat', rekao je Stjepan Klarić, direktor sektora za održavanje HAC. Nadamo se što prije.