Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Funkcioniramo unutar pravila EU'

Pusić: Promjenu Lex Perković očekujem za nekoliko tjedana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je kako očekuje da će se u nekoliko tjedana mijenjati Lex Perković.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je kako će Hrvatska uskladiti domaći zakon o Europskom uhidbenom nalogu s europskim zakonodavstvom, te očekuje da će se to dogoditi u slejdećih nekoliko tjedana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Miljenić bez komentara Ministarstvo pravosuđa: O europskom uhidbenom nalogu sve je već rečeno Slika nije dostupna Večeras u 19:15 Ministar pravosuđa Orsat Miljenić gost Dnevnika Nove TV

'Ne mogu reći kad će se točno mijenjati zakon, ali u sljedećem razdoblju svakako. Mi smo članica EU, funkcioniramo unutar pravila Unije i tako će se događati i od sada', kazala je Pusić prije početka sjednice Vlade.

Na pitanje hoće li se to dogoditi u sljedećih nekoliko tjedana, rekla je kako to očekuje.

>> EK još nije dobila hrvatski odgovor o 'Lex Perković'

Iako još nije poznato kad će se odgovoriti zahtjevu povjerenice Europske komisije Viviane Reding o povlačenju famoznog Lex Perković, ne znači da se njezinim zahtjevima neće udovoljiti, najavila je Pusić.

Ministrica naglašava kako ni članice koje su u Europsku uniju ušle 2004. i kasnije, nemaju mogućnost ograničavanja uhidbenog naloga na 2002. godinu.

Podsjetimo, EK je dala Hrvatskoj rok do 23. kolovoza da odgovori na pitanje kada planira uskladiti hrvatski zakon o europskom uhidbenom nalogu s europskim zakonodavstvom.

Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon, kolokvijalno nazvan 'Lex Perković' kojim primjenu europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002.

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding je u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koncem srpnja napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. srpnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom unidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba ispraviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene