Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatske vlasti obilježile su u srijedu drugu obljetnicu ulaska Hrvatske u EU prijamom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na kojem su se okupili strani veleposlanici i državni vrh.


Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik sabora Josipo Leko bili su na prijamu koji je organizirala potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija MUP objavio koliko je hrvatskih državljana do podneva imalo neodgodiv razlog za ulazak u zemlju: "Broj ne odudara od prosjeka" Testiranje na koronavirus u Karlovcu Dobri trendovi na sjeveru: U ovoj županiji incidencija pala za 20 posto, cijepili su 35 posto odraslog stanovništva

Premijer Zoran Milanović nije došao na službeno obilježavanje obljetnice ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. kao najmlađe i 28. članice unije europskih država, a u vladi se nije moglo doznati zašto.

Pusić je u govoru istaknula da je put prema članstvu trajao 12 godina, od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2001. do ulaska u punopravno članstvo 1. srpnja 2013.

"Bilo je to 12 godina u kojima se zemlja jako promijenila", rekla je šefica hrvatske diplomacije.

Pusić, ujedno predsjednica manjeg koalicijskog partnera HNS-a, istaknula je da je pristupanje Uniji bio prvi i jedini konsenzus vlade i oporbe, "konsenzus oko toga da je EU sigurno okruženje za Hrvatsku".

Po njezinim riječima, Hrvatska može puno pridonijeti uspjehu Europe na jugoistoku kontinenta "koji je u povijesti bio izvor nestabilnosti".

"Sa svim susjedima u i izvan EU-a nastavljamo raditi na tome", rekla je Pusić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook