Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PIJANA SKRIVILA TEŠKU NESREĆU

Riječkoj pročelnici prijeti visoka zatvorska kazna: "Nema tu govora o nehaju, ona je bila toliko alkoholizirana..."

Pročelnica skrivila nesreću (Foto: Glas Istre) - 6
Pročelnica skrivila nesreću (Foto: Glas Istre) - 6 Foto: Glas Istre
Konzumiranje alkohola iznad zakonom dopuštenog maksimuma od 0,5 promila smatra se namjerom, a ne nehajem, smatra zagrebački odvjetnik Damir Švec.

Riječkoj pročelnici Veri Begić Blečić zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim ishodom u petak je određen istražni zatvor. Općinsko državno odvjetništvo u Puli priopćilo je da se ona tereti za kazneno djelo iz članka 227. stavak 1 i 4 Kaznenog zakona, za koje je predviđena kazna zatvora od tri do 12 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Automobil sletio kod Požege: Jedna osoba prevezena u bolnicu Prometna nesreća na Bundeku Prometna nesreća Sudarila se dva automobila u Zagrebu: Jedna osoba ozlijeđena

Prije tog priopćenja, na DORH-ovim se stranicama navodila znatno blaža inkriminacija na teret Vere Begić Blečić, po kojoj ju se tereti po stavcima 1 i 6, odnosno za nehaj.

"Nehaja ovdje ne može biti. Uvijek se radi o namjeri kad se čovjek svjesno dovede u stanje u kojem ne smije upravljati vozilom. Ona je u ovom slučaju trebala biti svjesna da je njezino stanje takvo da ne smije upravljati vozilom. Po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama izričito je zabranjeno da uopće kročite u vozilo u takvom stanju, a kamoli da njime upravljate u prometu", rekao je o ovom slučaju zagrebački odvjetnik Damir Švec, piše Novi list.

Konzumiranje alkohola iznad zakonom dopuštenog maksimuma od 0,5 promila smatra se namjerom, a ne nehajem, smatra on. "Počiniteljica nije mogla ne znati da je pila pa sjesti u auto i potom ne znati što se može dogoditi", navodi Švec.

Podsjetimo, Begić Blečić je prije kobnog sudara, u kojem je poginuo 41-godišnji Umažanin Igor Soldatić, a njegova supruga i kći ozlijeđene, zakvačila i Škodu slovenskog vozača. Da je stala i ispunila EU izvješće, što je obveza svakog sudionika prometne nesreće s materijalnom štetom, do kobnog udara u vozača iz Umaga možda ne bi došlo.

"Zašto je to dobro povući kao paralelu s prošlogodišnjim slučajem u Rijeci – zato jer je i tamo to isto napravila. Ona se uhvatila za jedan dio te odredbe članka 176., da su vozači dužni ukloniti vozila s kolnika, i tome je dala preveliki značaj. Međutim, nije trebala otići pa raditi krugove po jednom riječkom kvartu. Da su je tada procesuirali, onda bi znala da u ovakvoj situaciji mora zaustaviti svoje vozilo i razmijeniti podatke s vozačem oštećenog vozila", ističe Švec.

Slovenski vozač bi možda, kaže on, uočio da ona nije sposobna voziti, i prvenstveno, da je vozila u krivom smjeru. "Ona je očito bila toliko alkoholizirana da nije bila u stanju primijetiti tri ili četiri znaka prije ulaska u suprotan smjer",rekao je Švec za Novi list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene