Koliko sela, skoro toliko i općina u Hrvatskoj pa naravno i načelnika, njihovih zamjenika, tajnica. Predsjednik Zajednice općina Martin Baričević ne bi smanjio njihov broj nego želi još više novca i ovlasti.

Galerija Romina Knežić objašnjava koliko Hrvatska ima župana, načelnika, gradonačelnika i njihovih zamjenika (Foto: Dnevnik.hr) Sastanak političara (Foto: Dnevnik.hr) Grafički prikaz broj aopćina u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) +0 Andrej Plenković (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Premijer Andrej Plenković je načelnicima poručio da oni daju svoje prijedloge poboljšanja sustava. Uz to je dodao da traže riješenja kako da taj sustav bude optimalan te da ne košta pšreviše. I uz to da pruža jednaku uslugu svim građanima u svim djelovima Hrvatske.

Vezani članci Slika nije dostupna Koliko je dosad riješeno zahtjeva za legalizaciju i gdje najviše zapinje? Slika nije dostupna Lokalni izbori: Otvorena birališta u Hrvatskoj

Vlada je samo prošle godine više od 2 milijarde i 100 milijuna kuna prepustila općinama, gradovima i županijama. Ministar uprave Lovro Kuščević će potrošiti 20 milijuna kuna na analizu kako poboljšati sustav lokalne samouprave. No misli da je realno za očekivati da će tek u idućem mandatu izaći s konkretnim riješenjima.

To znači da 428 načelnika može biti mirno barem do kraja njihovog sadašnjeg mandata. Dnevnik Nove TV analizirao je koliko Hrvatska ima župana, načelnika, gradonačelnika i njihovih zamjenika.

U Republici Hrvatskoj postoji 20 županija, uz Grad Zagreb. U sklopu njih ustrojeno je 428 općina i 127 gradova. Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, ima poseban status grada i županije. Sveukupno u Hrvatskoj je ustrojeno je 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Kada se sve zbroji, ukupno je 20 župana i 52 zamjenika župana.

Na lokalnoj razini djeluje 127 gradonačelnika i njihovih 197 zamjenika. Uz njih, postoji i 16 zamjenika gradonačelnika iz reda pripadnika nacionalnih manjina.

Na razini općina postoji 428 načelnika općina. Oni imaju 434 zamjenika. Uz njih djeluje i 47 zamjenika općina iz reda pripadnika nacionalnih manjina.

Kad podvučemo crtu, župani, gradonačelnici, načelnici općina, zajedno sa svim zamjenicima, dolazimo do broja 1321. Gotovo koliko i socijalnih radnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju