Veleposlanik Turske u RH za Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr)
Veleposlanik Turske u RH za Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr)

Posebno za Novu TV val terorističkih napada na njegovu zemlju komentirao je veleposlanik Turske u Hrvatskoj, Ahmet Tuta.


Pretpostavljamo da stalno primate novosti, koje su najnovije? Je li se situacija normalizirala?

Istraga još traje. Još nije gotova, prema turskim vlastima, ali prvi znakovi upućuju da je najvjerojatnije napad izveo ISIL.

To je još jedan veliki napad ove godine, što Turska čini u borbi protiv terorizma?

Turska se bori na različitim područijma. ISIL i Kurdska radnička partija su glavni počinitelji napada ove godine. Ako govorimo o trenutačnoj situaciji u Turskoj moramo uzeti u obzir okruženje.

Kako se Turska bori na dva različita fronta?

Sirija je plodno tlo za sve te teroriste, ISIL i Kurdsku radničku partiju. Iskreno, ako situacija u Siriji ne bude pod kontrolom, međunarodnoj će zajednici biti teško boriti se protiv te prijetnje. Kao Turska, očekujemo od međunarodne zajednice da pokaže solidarnost i da zajedno ustanemo protiv terorzima.

Je li Turska sigurna zemlja? Ako odlučim sutra ići u Istanbul, mogu li se ondje osjećati sigurno?

Glavni cilj terorista je obeshrabriti ljude i izbaciti ih iz njihove svakodnevice. Imamo dvije opcije ili će prevladati naš način života, ili njihov. Na primjer, sedam sati nakon sinoćnjeg napada, svi međunarodni letovi iz Istanbula su krenuli. Život ide dalje i moramo nastaviti tako.

Ima li situacija utjecaj na gospodarstvo?

Zapravo ne. U ekonomskom smislu, nije pogođeno ništa. Naravno, ako se ovo nastavi ovako, dugoročno, moglo bi biti posljedica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr