Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više ministara vanjskih poslova EU-a izjavilo je da se zauzimaju za brzo zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom.


Dio njih je istaknuo važnost nadzora preuzetih obveza u pristupnom procesu. 'Hrvatska prelazi zadnje metre na svom putu prema Europskoj uniji. Naravno da na tom putu Hrvatska mora ispuniti uvjete koje smo zajedno dogovorili. Mi Nijemci smo uvjereni da Hrvatska treba postati članicom EU-a ako ispuni sve uvjete i puni smo nade da će se to uskoro dogoditi', izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Vezani članci Vlada RH Nakon obrata, nova imena u Vladi: Šimpraga, Filipović i Piletić trebali bi zamijeniti Miloševića, Ćorića i Aladrovića Peđa Grbin, Andrej Plenković Zaiskrilo u Saboru između Plenkovića i Grbina: ''Vi ste jedan muljator! Pa jeste li vi normalni?''

>> The Telegraph: Hrvatska će danas dobiti datum ulaska u EU

Nijemci su za

O Hrvatskoj će se raspravljati tijekom radne večere nakon službenog završetka redovitog sastanka ministara vanjskih poslova. Riječ je o neformalnoj raspravi o zaključenju pristupnih pregovora s Hrvatskom i mađarsko predsjedništvo ističe da s te rasprave ne treba očekivati nikakve odluke. Mađarsko predsjedništvo nastoji pripremiti teren kako bi se hrvatski pristupni pregovori mogli završiti do kraja lipnja i još smatra da je to moguće, iako neki izvori govore da je vjerojatnije da će se pregovori okončati u srpnju.

>> Kosor: Nadomak smo povijesnog cilja

'Mi smo za brzo zaključenje pregovora s Hrvatskom, ali i za efektivni nadzor ispunjavanja preuzetih obveza i o tome ćemo razgovorati', rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, odgovrajući na upit novinara što Francuska predlaže glede monitoringa za Hrvatsku. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je rekao da njegova zemlja snažno podržava Hrvatsku.

>> Swoboda: Hrvatsku vidim u EU 2013. ili 2014 godine

Britanci žele cijeli zapadni  Balkan u EU

'Hrvatska danas nije na službenom dnevnom redu ministarskog sastanka. Mi snažno podržavamo hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, ali je također važno da se prođe kroz sve predviđene postupke. Čekamo na formalnu preporuku Europske komisije. Mi želimo vidjeti Hrvatsku i cijeli zapadni Balkan u Europskoj uniji', rekao je Hague.Hrvatska je spremna. Mislim da je nadohvat ruke zatvaranje preostalih poglavlja prije kraja mađarskog predsjedništva i onda ćemo odlučivati o potpisivanju pristupnog ugovora. Mislim da bi se to trebalo dogoditi na početku jeseni. Danas raspravljamo o datumu, ali sve se više uviđa činjenica da je Hrvatska spremna Franco Frattini

Talijanski ministar Franco Frattini je rekao da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora do kraja mađarskog predsjedništva te da pristupni ugovor treba biti potpisan početkom jeseni. 'Hrvatska je spremna. Mislim da je nadohvat ruke zatvaranje preostalih poglavlja prije kraja mađarskog predsjedništva i onda ćemo odlučivati o potpisivanju pristupnog ugovora. Mislim da bi se to trebalo dogoditi na početku jeseni. Danas raspravljamo o datumu, ali sve se više uviđa činjenica da je Hrvatska spremna', rekao je Frattini.

Austrija - bolje bez monitoringa

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger istaknuo je kako pregovre treba završiti što prije i početi proces ratifikacije pristupnog ugovora. 'Mislim da vrlo skoro treba završiti s pregovorima i započeti proces ratifikacije', rekao je Spindelegger. Na pitanje u uvođenju monitoringa za Hrvatsku, Spindelegger je rekao da 'o tome treba razgovorati, iako bi bilo bolje da nema nikakva monitoringa, ali to je jedan od prijedloga'.

Bildt: 'Ne treba vam monitoring'

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je da osobno ne vidi potrebu za uvođenje monitoringa za Hrvatsku te izrazio nadu da će pristupni pregovori brzo završiti. 'O tome ćemo razgovorati večeras, ja osobno ne vidim potrebu za tim', rekao je Bildt. 'Švedska je poznata kao jedan od najvećih zagovornika proširenja, uključujući sada Hrvatsku i zapadni Balkan. Nadamo se da će pregovori brzo završiti', rekao je Bildt, dodajući kako je istodobno njegova zemlja 'stroga' kad je riječ o ispunjavanju uvjeta.

'Ovdje je riječ o Uniji kvalitete, kvalitetnom članstvu i kad smo strogi, onda je to u interesu pristupajuće zemlje, jer ne želite biti drugorazredna, nego prvorazredna članica', rekao je Bildt.(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju