Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Punopravna članica

Swoboda: Hrvatsku vidim u EU 2013. ili 2014 godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dalje vidim lipanj kao ciljni datum završetka pregovora i nadam se da će do tada Hrvatska obaviti preostali posao na reformama - rekao je Hannes Swoboda.

'Razgovoru u Centru' koji je vodio glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran u organizaciji Glavne podružnice HKD Napredak u Beču i Hrvatskog centra, bio je nazočan i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, koji je Swobodi zahvalio na korektnom izvještavanju. 'Završetak pregovora izuzetno je značajan ne samo za Hrvatsku i EU nego i za zemlje regije kojima dosadašnji uspjeh Hrvatske u eurointegracijskom pristupnom procesu može biti najbolji dokaz da je članstvo u EU i za njih dostižno, ako ispune određene kriterije, kako je u Solunu obećano', istakao je Swoboda, osvrnuvši se na trenutnu, kako je rekao, ne baš jednostavnu situaciju na prostoru jugoistočne Europe, posebice u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak reformi Kosor: Napravili smo puno odličnog posla Slika nije dostupna Swoboda: Ratifikacija u godinu dana je za Guinnessa Članstvo Hrvatske u EU najizglednije 2014.

'Daytonski sporazum se je pokazao dobrom bazom za zaustavljanje rata u BiH, ali ne i za izgradnju nove države' dodao je. Na upit zašto EU toliko dugo i pod mnogo strožim kriterijima pregovara s Hrvatskom nego s zemljama koje su prethodno postale njene članice te tko je konkretno protiv ulaska RH u EU, Swoboda je rekao da je razlog tome što EU ne želi provoditi monitoring nad Hrvatskom nakon što uđe u Uniju, kao što to sada mora kad su u pitanju Bugarska i Rumunjska. Što se tiče otpora prema ulasku naše zemlje u EU, izvjestitelj EP je naglasio kako gotovo svi trenutno rade na tome da Hrvatska što je moguće brže okonča pristupno pregovoranje i priključi se europskoj obitelji, te kako određenu skepsu pokazuju samo Francuska i Nizozemska.

>> Hrvatska u Europsku uniju ulazi 1. srpnja 2013?

>> Neke zemlje ne žele da Hrvatska dobije datum ulaska u EU?!

'Obzirom na ratifikacijski proces koji traje otprilike godinu i pol dana, Hrvatska bi mogla postati punopravnom članicom EU-a 2013. ili 2014. godine', ocijenio je Swoboda za Večernji list. Dodao je kako je mišljenja da naša zemlja, koja je došla 'tik do cilja', treba najprije završiti pristupne pregovore s EU-om i tek onda odrediti datum parlamentarnih izbora.

'Ne želim se miješati u unutarnje stvari Hrvatske, ali ako Hrvatska želi biti u EU-u što je moguće prije, onda za određivanje datuma izbora treba pričekati kraj pregovora, jer je to trenutačno najvažniji posao', istakao je.

'RH može preživjeti i ako ne uđe u EU'

Na upit što ako trenutno brojni skeptični Hrvati na referendumu usprotive ulasku Hrvatske u EU, Swoboda je rekao: 'To nije pitanje života i smrti. Hrvatska može preživjeti i ako ne uđe u EU, ali siguran sam da će joj biti mnogo bolje ako u nju uđe. Preporučio je hrvatskom političkom vrhu da u kampanju upoznavanja građanstva s prednostima članstva u EU, uključi civilno društvo s lokalne razine.

Govoreći o visokim kaznama Haškog suda dvojici hrvatskih generala Gotovini i Markaču i nakon toga pojačanoj euroskepsi u Hrvatskoj oko ulaska u EU, istakao je da na te stvari treba gledati odvojeno. 'Nije na meni kao političaru da ocjenjujem je li sudska odluka opravdana ili nije, u svakom slučaju treba pričekati žalbeni postupak' dodao je, ustvrdivši kako je vojna operacija Oluja u kojoj je Hrvatska oslobodila dio svog teritorija bila opravdana. (VLM  Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene