Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanski mediji o Hrvatskoj

The Telegraph: Hrvatska će danas dobiti datum ulaska u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj će danas navečer biti rečeno da može postati članicom Europske unije 1. srpnja 2013. godine, piše u ponedjeljak britanski list The Telegraph.

'Hrvatskoj će u ponedjeljak na večeri ministara vanjskih poslova biti rečeno da može postati 28. članica EU 1. srpnja 2013', piše The Telegraph, navodeći da će to biti znak povjerenja u predsjednicu vlade RH Jadranku Kosor i njezine reforme.

List podsjeća da je premijerka Kosor tražila da se odredi datum članstva do konca lipnja, kad se obilježava 20. obljetnica neovisnosti zemlje.

Telegraph navodi da je Kosor, bivša novinarka, od preuzimanja premijerske dužnosti osnažila hrvatska nastojanja za članstvom u EU borbom protiv korupcije, pri čemu list podsjeća da je 'čak i njezin prethodnik suočen s optužbama za mito', ali i tako što je iskazala volju da riješi dugotrajne zastoje oko progona ratnih zločina.

Hrvatska ima snažnu potporu Austrije i Njemačke, no morala je prevladati prigovore Velike Britanije, Francuske i Nizozemske, koje su nametnule dosad najstrože uvjete za Zagreb, piše britanski dnevnik.

Diplomati su uvjereni da će ustupci, uključujući i nove sudove za ratne zločine koje bi vodili suci obučeni na Zapadu, biti provedeni.

'Vrijeme kad možete koristiti svoju moć je vrijeme prije nego što se usuglasi pridruživanje i uvjereni smo da smo postavili prave uvjete', kazao je diplomat za Telegraph uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu na kojem bi se, kako se očekuje, potvrdio datum ulaska u EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pristupanje EU Telegraph: Hrvatskoj se žele nametnuti najteži uvjeti za članstvo dosad Slika nije dostupna Na listi hit destinacija Zagreb prozvali džepnim Bečom

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene