Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošao rok

Građani oprez: Od utorka velika promjena s dokumentima, mnoge usluge nedostupne

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Osobne iskaznice koje su istekle tijekom pandemije, više i službeno ne vrijede. Potrebno je što prije izraditi nove indentifikacijske isprave jer vam mnoge usluge neće vam biti dostupne, a mogli bi platiti i kaznu.

Nakon više od tri godine - staro normalno od utorka vrijedi i za istekle dokumente.

Osim u jednom slučaju. "Iznimno se možete služiti isteknutim dokumentima ako uz njih imate priloženu MUP-ovu potvrdu o predanom zahtjevu za novom identifikacijskom ispravom", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

A s takvim dokumentima je još uvijek velik broj građana. Više od 183.000 Hrvata služi se osobnim iskaznicama kojima je istekao rok. Takvih je i 397.000 putovnica te 74.000 vozačkih dozvola.

"Nije broj građana zadovoljavajući, onako kako smo mi mislili da će biti. I subutom PUZ uručuje osobne iskaznice. Oko 300 ljudi na dnevnoj bazi dolazi po osobne", kazala je Mladenka Barišić, načelnica Sektora za upravne poslove, PUZ.

Da ne čekate satima u redu olakšati si posao možete i preko MUP-ove aplikacije Redomat. Možete odabrati Policijsku postaju koja vam odgovara, datum i vrijeme koje želite i uslugu koju trebate, ali u slučaju u kojem se okušala reporterka, svi termini zauzeti su iduća dva tjedna.

Ekipa Dnevnika Nove TV nije jedina koja nije uspjela.

"Meni je istekla osobna krajem petog mjeseca, nema veze s tim. Radim sad redovno", kaže Mirjana koja je pokušala i preko Redomata.

"Za Heinzelovu, ali sve je zauzeto iduća dva tjedna", dodaje.

"Putem e-Redomata građani se mogu naručiti 15 dana unaprijed", kaže Barišić. Na komentar reporterke da je u iduća dva tjedna sve zauzeto odgovara: "Onda bih preporučila sutra rano u jutro pokušajte opet pronaći slobodan termin".

Kazna za nevažeće osobne iznosi 60 eura, ali zbog specifičnosti situacije policija će još neko vrijeme gledati kroz prste.

Bez važećih dokumenata brojne usluge nedostupne

Prošao je zakonski rok od 30 dana od službenog proglašenja kraja epidemije u našoj zemlji, što znači i da je isteklo vrijeme tijekom kojeg su vrijedile osobne iskaznice istekle tijekom pandemije.

12. svibnja proglašen je kraj pandemije i od tog je dana počelo teći 30 dana tijekom kojih su se građani mogli koristiti starim dokumentima. Od 13. lipnja svi ti dokumenti su nevažeći.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Neslužbeno doznaje Ivan Čorkalo Pandemija gotova, a dokumenti su istekli: "Već sada se ozbiljno razmišlja da se rok produži"

Građanima koji nisu izradili nove dokumente nedostupne su brojne usluge poput Fine i Hrvatske pošte kao i druge institucije i usluge u kojima treba priložiti identifikacijski dokument, jednako kao i prelazak granice uz pomoć osobne iskaznice.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Ovo morate znati Što učiniti ako ste pronašli svoju izgubljenu putovnicu, a već ste prijavili policiji da vam je nestala? Jedna stvar je obavezna

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene