Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

Našla se među najcitiranijim znanstvenicima svijeta, specijalizanti je obožavaju, a pacijenti još više: "Bez nje ne bih ni ja bila tu"

Aktualno Galerija Riječka priča - 1 Riječka priča - 1 Foto: DNEVNIK.hr Riječka priča - 2 Riječka priča - 2 Foto: DNEVNIK.hr Riječka priča - 3 Riječka priča - 3 Foto: DNEVNIK.hr Riječka priča - 4 Riječka priča - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Riječka priča - 5 Galerija 1/5 >>
Ona je među najcitiranijim mladim znanstvenicima na svijetu. Kad joj pogledate životopis, znanstvenim radovima kao da nema kraja. Teško je i pobrojati koliko je nagrada osvojila, što domaćih, što inozemnih. A tek joj je 39 godina! Doktorica Ivana Mikolašević je Bolja Hrvatska!

Gastroskopija. Većinu ljudi jeza prođe pri samom spomenu. A doktorica Ivana nam kaže - ma to je čas posla!

Dnevno napravi po 20-ak gastroskopija i kolonoskopija. Ali - oni prvi pregledi su ti koji se pamte.

"Učio me moj, ja kažem drugi tata - profesor Mavrinac. Ja sam se samo okretala okolo i derala ''Vojko di si, Vojko budi tu''. Tako da je, stresno", prisjetila se doktorica Ivana Mikolašević.

A danas je jedna od uspješnijh kada je u pitanju gastroenterologija. U njezinim rukama je bio i život Silvane koja je transplantirala jetru.

"Više od godinu i pol sam bila njezin pacijent. Uspješno me izliječila. Ne znam jednostavno što bi vam rekla. Duša od žene, fenomenalan liječnik", ispričala je pacijentica.

Koja posao nosi i doma.

"Priču svakog pacijenta proživljavaš s njim. Barem ja ne mogu to baš puno odvojiti od sebe", kaže liječnica.

"Da ona nije bila tu, ne bi ni ja bila tu", kroz suze je ispričala Silvana.

Upravo najveći dio Ivanine znanstvene karijere vezan je uz jetru. I to nealkoholnu masnu bolest jetre. A to je danas najčešća kronična bolest koja zahvaća taj organ.

"Smatra se da u narednih deset godina to će biti glavni uzrok karcinoma jetre i glavni razlog za transplantaciju jetre", pojašnjava.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska: Ella Hasel - 1 Bolja Hrvatska Književnost joj je u krvi! Ima 17 godina, a već surađuje s nakladničkim kućama: "Kad narastem, želim biti kao Matoš"

Rekla je i jedan iznenađujuć podatak - čak 30 posto Hrvata ima nealkoholnu masnu bolest jetre. I čak 10 posto djece.

"Oformili smo i prve ambulante za nealkoholnu masnu bolest jetre, tako da sad imamo u praćenju imamo više od 10.000 pacijenata."

Od nedavno je i na čelu zavoda za onkologiju riječke bolnice.

"Tako da sam zapravo 50 posto radnog vremena na gastroenterologiji, 50 posto na onkologiji", ispričala je.

Teško je reći kako joj sve to polazi za rukom. Možda jer je timski igrač. Barem nam tako kažu kolege.

"Puna je ideja, energije. Nekad je nama teško to pratiti, ali ponese nas s tom energijom i motivacijom", kaže specijalizantica Iva.

Kako i ne bi. Objavila je više od 200 radova. Prema nedavnom izvješću kalifornijskog sveučilišta Stanford našla se među najcitiranijim mladim svjetskim znanstvenicima. I to pazite sad - u kategoriji do 40 godina. Skidamo kapu, kažu kolege.

"To je nevjerojatno da s toliko godina prvo imate toliko radova ideksiranim u nekim bazama koje su bitni nama u medicin i znanosti općenito", pohvalio ju je Damir Vučinić, specijalizant onkologije.

Pročitajte i ovo Natalija Dunić Bolja Hrvatska Život je posvetila moru, a druge podučava koje sve opasnosti prijete Jadranu: "Društvo se mora osvijestiti"

Za svoj stručni i znanstveni rad primila je čak 18 međunarodnih i domaćih nagrada. Svoje znanje prenosi i studentima riječke medicine.

"Znači, oni su od 8 ujutro do popodne ili u mojim dežurstvima sa mnom. Šta ja radim, oni su sa mnom i mislim da je to dobar način edukacije", tvrdi liječnica.

"Sjećam se profesorice koja je bila samo asistent i da su to bile uvijek vrlo dobre vježbe, a i to se vidi po studentima koji se sada javljaju na specijalizacije motivirani upravo znanstvenim radom koji ona radi s njima", poručio je dekan Medicinskog fakulteta Goran Hauser.

Uz sve to, dopredsjednica je i hrvatskog gastroenterološkog društva. Uskoro će preuzeti i dužnost predsjednice kao prva žena na čelu društva i k tome - najmlađa.

Rodom je Osječanka, ali radnim stažom - Riječanka. Iako naše zdravstvo grca u problemima, Ivana vjeruje da se stvari - ako ima volje - mogu posložiti.

"Trebaš gledati svoj mikrookoliš i onda unutar toga probati dati najbolje od sebe. Zajedno sa svojim timom ljudi. Ako posložiš tim ljudi, ja mislim da zaista se stvari mogu učiniti puno boljim."

Nije loše ovo uzeti i kao savjet svima nama.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene