Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemir u Istri

'Nećemo dozvoliti da se Istru utopi u jednu neprirodnu novu regiju!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
A u Istru je nemir unio Vladin prijedlog novog teritorijalnog preustroja prema kojem bi se Hrvatska podijelila u pet regija. Samim time Istra više ne bi bila samostalna, već bi uz Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju trebala tvoriti regiju Sjeverni Jadran i Lika.

Teritorijalnom se preustroju oštro protive svi Istrani, od građana do čelnika. Kako se danas moglo čuti, predložena podjela, kažu čelnici, nema smisla i ovakvo rješenje značio bi drastičan pad standarda i kvalitete života, a Istru bi se gurnulo u prosječnost. Ovaj potez smatraju pokušajem ukidanja Istre kao regije 'na mala vrata', a sve je započelo s premještanjem Trgovačkog suda, Carine, Porezne uprave u Rijeku ali i ukidanjem željezničkog prometa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Financije: 3,2 milijuna kuna Istarska županija: Sporazum o hitnoj medicinskoj pomoći Slika nije dostupna Trebaju otići 'zbog svega' Karamarko 'društvu na vlasti' preporučio turnir u malom nogometu!

Na predloženi način, pet regija mi ćemo najboljima staviti utege na noge i Istra bi dobila jedan veliki uteg oko svojih nogu. Umjesto da nam se omogući da trčimo još više, još bolje želi nas se usporiti', kazao je istarski župan Valter Flego.

Od decentralizacije, kaže Flego, nisu i neće odustati. Žele regiju s posebnim ovlastima. 'Znamo da je Istarska županija, uz grad Zagreb, najrazvijeniji dio Hrvatske i da je BDP u Istri 30 posto veći od hrvatskog prosjeka. Nećemo dozvoliti da se Istru utopi u jednu neprirodnu novu regiju', kazao je Flego.

>> Kajin: Nikakva subregija ne dolazi u obzir

Prema novom preustroju koji Hrvatsku dijeli u pet regija, Istra bi uz Primorsko - goransku i Ličko-senjsku županiju trebala tvoriti regiju Sjeverni Jadran i Lika. 'Najjednostavnije rečeno, umjesto današnje tri razine nadležnosti, mi bi formirali barem pet razina', kazao je ministar regionalnoga razvoja Branko Grčić.

Slabije jedinice lokalne samouprave, uglavnom općine tako bi imale manje poslova. Jače bi, kaže Grčić, ostale na razini kojoj im zakon propisuje, a romijenio bi se i sustav financiranja. 'Sve ono nelogično što se danas događa, da neke male općine na bazi državnih potpora i transfere imaju relativno pristojne plaće i relativno veći broj zaposlenika nego što objektivno trebaju', kazao je Grčić.

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin ne vjeruje da će u ovom mandatu Vlade doći do preustroja. Istru vidi kao autonomnu i s još više samoupravnih ovlasti. 'Pitanje je da li će ljudi koji upravljaju Istrom biti odgovorniji no što su bili do sada i ruka se osušila onome tko bi glasao za ukinuće statusa Istarske županije', kazao je Kajin.

Građani nemaju sumnji, jednoglasno su protiv novog preustroja. Spajanje, slažu se, nije dobra opcija.'Mi smo Istra, posebni i ja mislim da bi trebalo ostati tako', kazala je jedna građanka.

Istarski župan zatražio je da se na razini Hrvatske zajednice županija o ovom pitanju otvori i javna rasprava. Prijedlog, kaže, donosi više štete nego koristi. Ovo je, kažu istarski čelnici, klasična priča bez glave i repa. Istra je specifična, napredna i konkurentna.

Protive se rješenjima koji idu na štetu stanovnika, a koje se o tome dosad ništa nije pitalo. A ne da se nije pitalo samo građane, već se nije pitalo ni ikog tko vodi gradove i županije. Ono što zasad tvrde, od zacrtanih političkih ciljeva neće odustati. Plan 21 jedan je od njih, a on u sebi sadrži i točku o decentralizaciji oko koje su se za vrijeme izbora svi složili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene