Stranka koja je svoj imidž gradila na tezi kako ih ne zanimaju fotelje, zbog fotelja se sada i raspada. No, nije im prvi put. U posljednjih pet godina, njihov politički rad poprimio je elemente prave sapunice. Imali su puno uspona i padova, ali i vojsku glasača.

Galerija +0 Kongres Živog zida (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Ivan Vilibor Sinčić, tada 25 godišnji student elektrotehnike, javnosti se predstavio na predsjedničkim izborima prije pet godina. ''Moji glasači su 98 – 99 posto stanovnika ove zemlje'', rekao je tada.

Vezani članci Ivan Pernar i Vladimira Palfi (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Sukobi u Živom zidu zbog novca i političke moći nisu novost, izdvojili smo neke od zanimljivijih Vladimira Palfi (Foto: Dnevnik.hr) Vladimira Palfi za Dnevnik Nove TV: "Osjećam se tužno i razočarano. Danas mi je najgori dan u životu. Mislim da je predsjedniku stranke još gore."

Nije, doduše, dobio 3 milijuna birača, gotovo 300.000 glasova otvorilo mu je vrata hrvatske politike. Iduće godine Živi zid kao stranka ima premijeru na parlamentarnim izborima. Osvajaju samo jedan mandat unatoč čak 100.000 osvojenih glasova.

Nakon toga Živi zid dobiva prve pukotine. Stranku zbog navodnog manjka demokracije napuštaju do tada čelni ljudi. Primjerice, pet godina poslije, nitko od tih ljudi, osim Ivana Sinčića, u Živom zidu više ne postoji. A zatim gotovo montipajtonovski scenarij.

Javne svađe, nazivanje jedni drugih dječurlijom...

Siniša Gabrić, također nezadovoljan stanjem u stranci, proglašava se predsjednikom, saziva skupštine i medije. No, da stranku ipak vodi Sinčić, na kraju je odlučio Upravni sud.

Sve to nije zaustavilo njihov rast na ponovljenim izborima 2016. godine kada uz koaliciju kao jedina opcija osvajaju senzacionalnih osam mandata. No, sreća opet nije dugo trajala.

Zastupnik Hrvoje Runtić optužuje ih za primanje mita. Nazivaju se dječurlijom, a javno se svađaju i Runtićeva i Sinčićeva supruga. ''Dan danas ne znamo što ćemo kako ćemo ali imamo otvorene opcije", kazao je Tihomir Lukanić, donedavni glavni tajnik stranike.

 

Dan danas nije poznato ni ima li Vladimira Palfi uopće diplomu građevinskog fakulteta jer se s tom titulom predstavljala na izbornoj listi. ''Vani sam, gdje sam prošle godine upisala magisterij. Mandat u Saboru ću preuzeti kad dobijem u ruke magisterij, računam iduće godine'', rekla je Palfi.

A birači im i dalje vjeruju. Prema istraživanuju Crobarometra, Sinčić je drugi najpopularniji političar, a Živi zid u prosincu 2018. se čak izjednačava sa SDP-om. No, već nekoliko mjeseci Sinčić gubi simpatizere, a raste negativan dojam o njemu. Pada i potpora Živom zidu.

''Povremeno nam bliski krug samog vodstva stranke ulaze ljudi. Stječe se dojam ili da oni sami imaju namjere koje nisu u smjeru kako su došli, a ne treba otkloniti mogućnost utjecaja s treće strane'', rekao je Lukanić. Paraobaviještajne struje, KGB, HDZ, SDP, mediji – za Živi zid i njihovu političku sapunicu uvijek je netko drugi kriv. Svi osim njih samih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Rupa na pješačkom mostu otvorila Pandorinu kutiju sigurnosti mostova u Zagrebu: Ministarstvo graditeljstva šalje inspekciju Pješački most na Savi (Foto: Dnevnik.hr) Pješački most na Savi (Foto: Dnevnik.hr) Pješački most na Savi (Foto: Dnevnik.hr) +7 Pješački most na Savi (Foto: Dnevnik.hr)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju