Proljeće mnoge mami na odlazak u planine, gdje opreza nikad nije dosta. No, trošak nekih neodgovornih i nepromišljenih odlazaka u prirodu plaća svaki građanin.

Galerija


Proljeće je donijelo i kišu podno Mosora. Prilikom svakog odlaska u planine potrebna je visoka razina opreza.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte snimku dramatičnog spašavanja unesrećenog alpinista Slika nije dostupna 'Češki turist za okladu zubima pokušao uhvatiti živog poskoka'

"Planine su itekako izazovne i kad ima snijega i kad ga nema. Velik broj planinara već se kreće po Mosoru", rekao je Denis Vranješ, predsjednik HPD Mosor.

Zbog neodgovornog ponašanja nekih građana postavlja se pitanje hoće li se uvesti naplata kazni za neopravdano korištenje usluga HGSS-a.

"To se može naplatiti. Treba prepisati jedan sustav koji funkcionira u svijetu. Oni koji se izlažu povećanom riziku moraju participirati u svojoj sigurnosti na način da se osiguraju", rekao je Vinko Prizmić iz HGSS-a.

Ima i onih u HGSS-u koji to mišljenje ne dijele.

"Čini mi se radi o manjoj stvari kada je u pitanju djelovanje HGSS-a. Provedemo milijune sati provodimo u pripravi i stotine tisuća sati u dežurstvima i akcijama. ", rekao je Stipe Božić.

"Ja bih tim ljudima čak i oprostio. Nama je ustvari drago da se ljudi penju po planinama. Najvažnije je da mi te akcije spašavanja preveniramo", dodao je.

Mogućnost naplate se razmatra, kažu, u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. I to primjerice u nacionalnim parkovima, parkovima prirode i drugim turističkim područjima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr