Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskokovi osumnjičenici

Bivši HDZ-ovac i sudac iza rešetaka: Puljašiću i Dragičeviću određen istražni zatvor

Predrag Dragičević
Predrag Dragičević Foto: Vlado Kos/Cropix
Bivšem HDZ-ovom gradonačelniku Požege Darku Puljašiću i sucu slavonskobrodskog Županijskog suda Predragu Dragičeviću određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Sudac istrage osječkog Županijskog suda u srijedu je odredio jednomjesečni istražni zatvor bivšem HDZ-ovom gradonačelniku Požege Darku Puljašiću i sucu slavonskobrodskog Županijskog suda Predragu Dragičeviću, koje Uskok tereti zbog primanja i davanja mita.

Prvookrivljenom Dragičeviću istražni zatvor određen je zbog bojazni od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, a protiv drugookrivljenog Puljašića samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, izjavio je novinarima nakon ročišta glasnogovornik Suda Davor Mitrović, ne navodeći imena okrivljenika.

Istaknuo je da je za kazneno djelo primanja mita propisana kazna od jedne do deset godina zatvora, a za davanje mita zatvorska kazna od jedne do osam godina.

 

Uskok Dragičevića sumnjiči da je kao protuuslugu Puljašiću za angažman oko pronalaska boljeg posla za suprugu njegovog sina i premještaja sina zaposlenog u požeško-slavonskoj policiji na drugo radno mjesto, provjeravao podatke o stanju i kretanju spisa formiranog nakon optužnice općinskog tužiteljstva u Slavonskom Brodu protiv Puljašića zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Dragičević je, sumnja Uskok, osigurao da vijeće Županijskog suda u Slavonskom Brodu odbije kao neosnovanu žalbu Općinskog državnog odvjetništva na odluku optužnog vijeća brodskog Općinskog suda, zbog čega je kazneni postupak protiv Puljašiča pravomoćno obustavljen.

Pritom je Dragičević taj predmet zaprimio kao sudac izvjestitelj te je nastavio rad na njemu, iako se trebao izuzeti zbog poznanstva s Puljašićem te poznanstva članova obitelji. Međutim, nakon što je vijeće, s obzirom na način na koji im je Dragičević izložio stanje spisa, prihvatilo njegov prijedlog i donijelo odluku kojom se predmetna žalba odbija kao neosnovana, sudac evidencije odbio je evidentirati tu odluku.

Dragičević je potom, sumnjaju policija i Uskok, članovima vijeća lažno predočio da je sudac suglasan s odlukom, ali da je neće evidentirati iz osobnih razloga. Na taj način je stvorio privid okolnosti uslijed kojih je sam evidentirao odluku i tako spriječio da vijeće ponovno razmatra predmet te da sudac zadužen za evidenciju iznese vijeću razloge odbijanja evidentiranja, a za koje je znao da nisu osobne već pravne prirode.

Nakon što je kazneni postupak protiv Puljašića pravomoćno obustavljen, Dragičević je sve do kraja 2020. tražio daljnja posredovanja radi rješavanja boljeg radnog mjesta za suprugu njegovog sina. Ujedno je Puljašić, sumnjaju tužiteljstvo i policija, organizirao sastanke s Dragičevićem i upraviteljem Kaznionice u Požegi radi premještaja njegovog sina u taj zatvor.

U travnju ove godine osječki Županijski sud osudio je Puljašića i njegova tadašnjeg dogradonačelnika Marija Pilona na djelomično uvjetnu kaznu zbog optužbi da su namještali natječaje za energetsku obnovu zgrada u Požegi. Puljašić je tada osuđen godinu i dva mjeseca zatvora, ali mu je izrečena djelomična uvjetna osuda, u kojoj bezuvjetni dio kazne iznosi šest mjeseci, a ostatak od osam mjeseci neće se izvršiti, ako u vrijeme provjeravanja od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Puljašić je početkom ove godine u Slavonskom Brodu osuđen na kaznu zatvora za krivotvorenje službene isprave u trajanju od dvije godine. Pri tome jednu godinu mora odslužiti u zatvoru, a druga mu se preinačuje u uvjetnu kaznu od tri godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene