Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uređena zemlja: Zemljišne knjige do kraja godine bez zaostataka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na rješavanje bilo kakvog problema u zemljišnim knjigama ili katastru od sljedeće se godine ne bi smjelo čekati dulje od 30 dana, a zaostaci bi bili svedeni na razinu mjesečnog priljeva, nadaju se u Ministarstvu pravosuđa i Državnoj geodetskoj upravi.

Građani bi tada sve podatke iz katastra ili zemljišnih knjiga mogli dobiti bez dužeg čekanja, čime bi se smanjila i moguća korupcija, a usklađeni podaci iz oba sustava poklapali bi se sa stvarnim stanjem.

Pročitajte i ovo Kopije knjiga - 6 Blago s polica "Preživjele su dva svjetska rata, a sada ih nismo uspjeli zaštititi": Ukradeni vrijedni primjerci ruske književnosti, a trag vodi do velike sile Slika nije dostupna Potpisan ugovor za tehnološku platformu ZIS-a

Vrhunac projekta "Uređena zemlja" biti će zajednički informacijski sustav (ZIS) zemljišnih knjiga i katastra koji bi, po riječima odgovornih, trebao rezultirati potpunim povjerenjem u zemljišne knjige i podizanju pravne sigurnosti u prometu nekretnina. Sustav bi trebao biti od velike koristi i investitorima te državi, a probno bi trebao profunkcionirati na jesen.

Prema podacima Jedinice za provedbu projekta, građani na rješavanje ZK predmeta sada prosječno čekaju 73 dana, a u Zagrebu, koji uz najveći broj predmeta ima i najviše zaostataka, čak 169 dana.

No, za loše statistike, tvrde u Ministarstvu, nisu krivi zemljišno-knjižni uredi pri svim općinskim sudovima, jer je u njih 88 uvedena tzv. dnevna ažurnost, što znači da su tamo riješeni svi zaostaci, dok se tekući zahtjevi rješavaju za nekoliko dana.

Problematično je tek 20 sudova koji su odgovorni za čak 77 posto svih zaostataka. Više od 36 posto neriješenih predmeta je u Zagrebu, 8,6 posto otpada na Makarsku, dok Pag, Solin i Starigrad imaju između 4.500 i 5.000 zaostataka, odnosno između 4 i 5 posto.

U nekim manjim sredinama problem je i u nedostatku obučenog kadra, pa u Ministarstvu planiraju osnivanje mobilnih timova mladih stručnjaka koji bi po potrebi odlazili na teren i rješavali zaostatke. Oni bi, procjenjuju u Ministarstvu, kroz dva ili tri mjeseca mogli riješiti i po nekoliko tisuća predmeta.

U smanjenju zaostataka pomažu i lokalne vlasti koje u nekim gradovima plaćaju radnike uvježbane za taj posao. Tako je samo u Zagrebu u prvih pet mjeseci ove godine riješeno zaostataka kao u cijeloj 2007.

Paralelno sa smanjenjem zaostataka radi se i na digitalizaciji. Do sada su u digitalni oblik prenesene sve zemljišne knjige, a više od 46 posto ih je verificirano, ističu u Jedinici za provedbu projekta koji je Svjetska banka do sada pomogla zajmom od 47 milijuna eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene