Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uprava Brodosplita danas je optužila Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da destabilizira situaciju u splitskom brodogradilištu i ocijenila da se to ministarstvo u vezi sa splitskim škverom ponaša populistički.


Reagirajući na današnji poziv Ministarstva rada i mirovinskog sustava upravi tog brodogradilišta da radi uspostave socijalnog dijaloga preispita odluku o mogućim otkazima ugovora o radu i da, u suradnji sa sindikatima, uspostavi dijalog kako bi se stanje u Brodosplitu normaliziralo, Uprava Brodosplita u svom priopćenju ističe: 'Dužni smo odgovoriti kako smo razočarani ovakvim populističkim istupom Ministarstva rada i mirovinskog sustava'.

Vezani članci ZTC: Ilustracija - 1 Dnevnik Nove TV doznaje: Pokrenut opoziv predsjednika Uprave ZTC-a Ilustracija Police socijalnih samoposluga zjape prazne, djeca gladna odlaze u krevet: ''Svi mi zapravo hodamo po rubu''

Uprva Brodosplita upozorava da 'ako itko svojim istupanjem destabilizira situaciju u Brodosplitu i onemogućuje uspostavljanje socijalnog mira temeljenog na zakonskim pretpostavkama i dobroj volji, onda to sada čini Ministarstvo rada'.

'Ako u Ministarstvu rada smatraju kako bi bilo primjereno da poslodavci svoje nezadovoljstvo radom Ministarstva ili Vlade pokazuju tako da na silu uđu u Ministarstvo i izbace ministra i njegove suradnike iz kancelarija, Uprava Brodosplita ističe kako to nije zakonito ni primjereno ponašanje niti bi podsticali takvo ponašanje'.

Apel Ministarstva rada na Upravu Brodosplita

'Ponavljamo, jedno je legalno organizirani štrajk i mirni prosvjed, a drugo nasilni upad u zgradu i izbacivanje ljudi iz radnih prostorija', ističe Uprava Brodosplita.

'Apsolutno poštujemo pravo radnika i sindikata da na zakonit način zastupaju svoja prava i interese, ali ne možemo tolerirati nasilno ponašanje prilikom događanja u listopadu ove godine. Takvim toleriranjem bili bi ugroženi i radnici Brodosplita koji savjesno i kvalitetno rade, a to ne možemo i nećemo dopustiti', zaključuje Uprava Brodosplita.

Iz Uprave Brodosplita najavljeno je u četvrtak i petak kako će 13 suspendiranih radnika, koji su sudjelovali u prosvjedima u listopadu ove godine dobiti otkaz, a za trojicu sindikalnih povjerenika, koji su također suspendirani, odluku će donijeti kad od stručnih službi dobiju dodatna izvješća.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević najavio je odmah da će radnici Brodosplita koji dobiju otkaz zatražiti sudsku zaštitu. Danas je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pozvalo Upravu Brodosplita i sindikate u tom brodogradilištu da žurno uspostave konstruktivni dijalog, a na Upravu je apeliralo na Upravu da preispita odluku o otkazima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju