U požaru objekata u sklopu Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke stradali su dvorana za mlade, prihvatilište za hodočasnike, prostorije župnog Caritasa...

Galerija


Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici u požaru koji je buknuo noćas nešto prije 3 sata ostalo je bez nekoliko objekata i prostorija.

Vezani članci Šteta u crkvi u Remetama Šteta i u Zagrebu: Potres oštetio već načeto svetište u Remetama, stradala i trgovina slatkišima na Trgu bana Jelačića Gospodarske zgrade svetišta Majke Božje Bistričke noćas su stradale u požaru - 1 Milijunska šteta od požara u svetištu Majke Božje Bistričke, utvrđen i uzrok požara

Iako su vatrogasci iz Marije Bistrice, Zaboka, Tugonice - Podgrađe, Laza te Bedekovčine brzo stigli na intervenciju, zbog drvene građe požar se brzo rasplamsao te zahvatio krovište, stropove i podove gospodarske zgrade u sklopu svetišta.

Kako navode na stranicama svetišta, u gospodarskim zgradama nalazili su se dvorana za pastoralne susrete mladih, prostorija za razglas crkve na otvorenom, alatnica sa spremištem, prihvatilište hodočasnika, dvorana za probe zbora, prostorije župnog Caritasa te katehetska dvorana.

"Sve su prostorije u potpunosti ili većim dijelom uništene", napominju. 

Rektor svetišta: "Šteta će biti velika"

Razgovarali smo s rektorom svetišta i župnikom Domagojem Matoševićem, koji je rekao kako će šteta zasigurno biti velika, ali očevid još traje i nije se krenulo s procjenom.

On je, kaže, prvi nazvao policiju, a oni vatrogasce koji su došli vrlo brzo.

"Ne treba zaboraviti da je to i kulturno-umjetničko dobro. Izgorjele su nam prostorije kojima se služimo, ali nisu od vitalne važnosti za život svetišta jer bazilika i drugi sakralni objekti nisu oštećeni. Kad je lijepo vrijeme, mise ionako imamo na otvorenom zbog koronakrize, a i hodočasnički programi se nastavljaju", rekao je rektor Matošević za DNEVNIK.hr.

Napomenuo je kako je u prostoriji u kojoj se nalazi tehnička oprema i mikseta za mise na otvorenom izgorjelo sve osim jednog malog kipa Majke Božje Bistričke.

"Dečki koji rade u toj prostoriji imali su jedan mali plastični kip koji je, zanimljivo, ostao neoštećen", rekao je župnik Matošević.

U požaru je stradao veći broj pomoćnih prostorija svetišta, ali je kip Majke Božje Bistričke ostao čitav
Kip Majke Božje Bistričke koji je u požaru ostao netaknut (Foto: svetiste-mbb.hr)