Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrok se utvrđuje

U velikom požaru u svetištu izgorjele brojne prostorije, ali ostao je jedan detalj: "Zanimljivo je da je plastični kip netaknut"

Požar u svetištu Majke božje Bistričke - 1
Požar u svetištu Majke božje Bistričke - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Požar u svetištu Majke božje Bistričke - 1 Požar u svetištu Majke božje Bistričke - 1 Foto: DNEVNIK.hr Požar u svetištu Majke božje Bistričke - 2 Požar u svetištu Majke božje Bistričke - 2 Foto: DNEVNIK.hr Požar u svetištu Majke božje Bistričke - 3 Požar u svetištu Majke božje Bistričke - 3 Foto: DNEVNIK.hr Požar u svetištu Majke božje Bistričke - 4 Požar u svetištu Majke božje Bistričke - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Velečasni Domagoj Matošević Galerija 1/5 >>
U požaru objekata u sklopu Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke stradali su dvorana za mlade, prihvatilište za hodočasnike, prostorije župnog Caritasa...

Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici u požaru koji je buknuo noćas nešto prije 3 sata ostalo je bez nekoliko objekata i prostorija.

Pročitajte i ovo Ilustracija, požar Očevid u tijeku Tužan Uskrs u Slavoniji: U požaru obiteljske kuće smrtno stradala jedna osoba Požar kamiona Čistoće u Rijeci - 2 Veliki požar u Rijeci VIDEO Zapalio se kamion Čistoće, vatra se proširila na parkirane automobile: Šteta je više desetaka tisuća eura

Iako su vatrogasci iz Marije Bistrice, Zaboka, Tugonice - Podgrađe, Laza te Bedekovčine brzo stigli na intervenciju, zbog drvene građe požar se brzo rasplamsao te zahvatio krovište, stropove i podove gospodarske zgrade u sklopu svetišta.

Kako navode na stranicama svetišta, u gospodarskim zgradama nalazili su se dvorana za pastoralne susrete mladih, prostorija za razglas crkve na otvorenom, alatnica sa spremištem, prihvatilište hodočasnika, dvorana za probe zbora, prostorije župnog Caritasa te katehetska dvorana.

"Sve su prostorije u potpunosti ili većim dijelom uništene", napominju. 

Rektor svetišta: "Šteta će biti velika"

Razgovarali smo s rektorom svetišta i župnikom Domagojem Matoševićem, koji je rekao kako će šteta zasigurno biti velika, ali očevid još traje i nije se krenulo s procjenom.

On je, kaže, prvi nazvao policiju, a oni vatrogasce koji su došli vrlo brzo.

"Ne treba zaboraviti da je to i kulturno-umjetničko dobro. Izgorjele su nam prostorije kojima se služimo, ali nisu od vitalne važnosti za život svetišta jer bazilika i drugi sakralni objekti nisu oštećeni. Kad je lijepo vrijeme, mise ionako imamo na otvorenom zbog koronakrize, a i hodočasnički programi se nastavljaju", rekao je rektor Matošević za DNEVNIK.hr.

Napomenuo je kako je u prostoriji u kojoj se nalazi tehnička oprema i mikseta za mise na otvorenom izgorjelo sve osim jednog malog kipa Majke Božje Bistričke.

"Dečki koji rade u toj prostoriji imali su jedan mali plastični kip koji je, zanimljivo, ostao neoštećen", rekao je župnik Matošević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene