Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak političarke

Umrla Milka Planinc

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 87 godini života u Zagreba je preminula Milka Planinc, jedina žena u povijesti koja je bila premijerka jedne socijalističke zemlje.

Također, deset godina bila je na čelu Centralnog komiteta Saveza komunista. Rodila se u obitelji Nikole Malade i Stane rođ. Kašić u Drnišu 1924., a već 1930. godine seli se s roditeljima u Split, gdje je živjela do 1947. Osnovnu školu pohađala u splitskom Lučcu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Majka nestale Drnišanke 'Mislim da je Antonia živa i zatočena i da će se vratiti' Slika nije dostupna Nova TV pomaže Hrabra baka iz Kosinja na poklon dobila LCD televizor

>> 'A što je s ulogom Milke Planinc u K. Rogu?'

U Drugom svjetskom ratu stupila je u partizanski pokret, najprije u Hvarsko-viškom partizanskom odredu, a kasnije je bila vodni delegat, pa, sve do svršetka rata komesar čete za vezu XI. dalmatinske brigade. Na kraju rata imala je čin poručnika.

Slamanjem Hrvatskog proljeća, Milka Planinc dolazi na čelo Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske gdje odlučuje, na prijedlog Josipa Vrhovca, o uhićenju proljećara. Prema njezinoj izjavi bili su to: Franjo Tuđman, Marko Veselica, Dražen Budiša, Šime Đodan, Vlado Gotovac, Hrvoje Šošić i još nekoliko osoba.

1977. godine protiv nje je unutarpartijske intrige vodio Josip Vrhovec, no zaštitio ju je sam Josip Broz Tito.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene