Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Matica umirovljenika Hrvatske pozvala je Vladu i Sabor da ne donose zakon o zamrzavanju rasta mirovina u idućoj godini.


Kako navode, donošenje ovakvog zakona bio bi težak udarac osiromašenim umirovljenicima. U svom priopćenju Matica je, između ostalog, izjavila da se Zakonom o neusklađivanju mirovina u idućoj godini u pitanje dovodi ustavna definicija Hrvatske kao socijalne države.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković odgovorio Milanoviću: "Predsjednik namjerno krši zakone ove države. Koliko znam, nije položio ni pravosudni ispit" Ilustracija Slovenski liječnik u jednom mjesecu zaradio 27 tisuća eura zbog rada tijekom vrhunca epidemije koronavirusa

Upozoravaju da predloženo zamrzavanje mirovina nikako nije na tragu europskih rješenja jer se na ovaj način starije osobe stavljaju u poziciju građana drugog reda. Ugrožava se i njihova mogućnost da žive dostojanstveno od prihoda koje su osigurali svojim radom i uplatom doprinosa.

>> Umirovljenici pozivaju Sabor da odbije izmjenu mirovinskog zakona

>> Hrelja: HSU neće poduprijeti prijedlog proračuna

U priopćenju još navode kako su 'u vrijeme kriznog poreza koji je nedavno ukinut mirovine bile zamrznute godinu i pol dana, iako su cijene vitalnih proizvoda i usluga rasle'. Usvajanjem sadašnjeg prijedloga mirovine bi ostale na istoj razini dvije i pol godine, a tako nešto još se nije dogodilo u novijoj povijesti Hrvatske, dodali su. Smatraju da bi predlagači ovog, po njima neprihvatljivog zakona, 'morali analizirati dosadašnji teret koji su podnijeli umirovljenici u rješavanju gospodarske krize i okrenuti se drugim bogatijim izvorima'.

Najniža mirovina u Europi

U svom izvještaju Matica umirovljenika naglasila je kako sadašnja prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi svega 40 posto prosječne plaće i najniža je u Europi. Prema njima radi se o prihodima pripadnika starije generacije koje su stekli svojim radom i nedopustivo bi bilo da zbog novog prijedloga zakona umirovljenici iz statusa siromašnih prijeđu u status gladnih.

Prosječna mirovina u listopada prošle godine iznosila je 2.172 kuna, a ove godine u istom mjesecu 2.162 kune. Ovo je prvi put da je u zadnjih trideset godina zabilježen nominalni pad mirovine u odnosu na prethodnu godinu, istaknula je Matica. (Hina)