Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mir i stabilnost jugoistočne Europe moguć je samo uz europsku perspektivu svih zemalja regije, kojima Hrvatska može biti uzor i potpora, suglasili su se u ponedjeljak u Zagrebu njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.


'Po našem dubokom uvjerenju mir i stabilnost na zapadnom Balkanu održat će se samo ako postoji zajednička europska perspektiva', izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josipovićem nakon njihova susreta. Čestitajući Zagrebu na uspjehu na putu u EU, njemačka kancelarka je rekla da Hrvatska može biti uzor susjednim zemljama. 'Gotovo da je (Hrvatska) postala punopravnom članicom. Tu je', rekla je Merkel dodajući kako se Njemačka raduje što će Hrvatsku vrlo brzo pozdraviti kao 28. članicu Unije.

Vezani članci Lideri G20 nagradili Merkel pljeskom i buketom ruža - 2 VIDEO Pljesak i ruže za kraj: Šefovi svjetskih sila zahvalili se Angeli Merkel Angela Merkel U Njemačkoj bukti zaraza, kancelarka na odlasku poručuje: "To bi nas trebalo sve brinuti"

Merkel je pohvalila Josipovićev angažman na pomaganju zemljama u regiji, posebice BiH. 'I Njemačka želi pomoći, jer želimo zajedničku budućnost', kazala je Merkel te još jednom dodala kako su u Njemačkoj duboko uvjereni da se mir i stabilnost na zapadnom Balkanu može održati samo ako postoji zajednička europska perspektiva.

Josipović i Merkel nazvali su europske integracije jugoistoka Europe 'zajedničkim i strateškim projektom' upozorivši da svaka zemlja posebno morati provesti potrebne reforme. 'Kvalitetni odnosi u regiji, europska budućnost regije naš je strateški cilj. Europa neće biti potpuna bez svih zemalja regije', istaknuo je Josipović.

Dodao je da je s Merkel razgovarao o tome kako Hrvatska može doprinijeti napretku susjednih zemalja i obećao da će, u partnerstvu s njima, Zagreb dati svoj doprinos. 'Mi želimo da to bude zajednički projekt pomoći zemljama u regiji', dodala je njemačka kancelarka koja je zahvalila Josipoviću na njegovom angažmanu u promicanju dobrosusjedskih odnosa među zemljama jugoistoka Europe. Josipović je bilateralne odnose Hrvatske i Njemačke ocijenio 'odličnima', a Merkel 'zaista dobrima'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju