Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Zagrebački Manhattan"...

Recite i vi što mislite o izmjenama zagrebačkog GUP-a: U tijeku je javna rasprava u kojoj mogu sudjelovati i građani

Ovako izgleda zelena površina u Ulici kneza Ljudevita Posavskog (Foto: Dnevnik.hr)
Ovako izgleda zelena površina u Ulici kneza Ljudevita Posavskog (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ovako izgleda zelena površina u Ulici kneza Ljudevita Posavskog (Foto: Dnevnik.hr) Ovako izgleda zelena površina u Ulici kneza Ljudevita Posavskog (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed protiv zagrebačkog GUP-a (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Stručna udruženja i ustanove s područja arhitekture i urbanizma u četvrtak su poručili kako će i dalje aktivno sudjelovati u ponovljenoj javnoj raspravi o generalnom urbanističkom planu (GUP) grada Zagreba, a na isto su pozvali i sve građane.

Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu napominju kako su upozorenjima na niz proceduralnih pogrešaka i nedemokratskih procedura u prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a uspjeli dovesti do nove javne rasprave.

Sada pozivaju sve građane da sudjeluju u toj raspravi, "kako bi iskazali svoje mišljenje o ključnim promjenama u Gradu i pozvali na racionalniji i dugoročno održiviji pristup, strateški promišljen, stručno programiran i kvalitetno proveden".

"Javnim istupom stručna javnost uspjela je inicirati novu javnu raspravu i vratiti veći dio zone Hipodroma u prvotnu namjenu ozelenjenog prostora sporta i rekreacije", priopćili su arhitekti. Naglasili su kako je gradska uprava pokazala da je spremna napraviti određene izmjene na prostoru "Zagrebačkog Manhattana", ali samo kako bi formalno zadovoljili proceduru.

Pročitajte i ovo Bazna stanica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Provjereno istražuje Bazne stanice niču upravo tamo gdje se ne smiju postavljati: ''Zašto ih u Beču ili Parizu ljudi nemaju pod prozorom?"

"I dalje ostaju veliki problemi, kao što je nepostojanje kvalitetnih stručnih podloga koje bi jasno odredile sadržajne potrebe, prometne mogućnosti i minimalne nužne površine javne i društvene namjene", poručili su arhitekti.

Smatraju da će Donji Grad, zbog izmjena GUP-a koji omogućava izgradnju podzemnih garaža u preko 90 posto blokova tog kvarta, postati "veliki hostel s poslovnim prostorima, a bez stalnog stanovništva". Rješenje tom problemu vide u "iskorištavanju brownfield potencijala", i to prvenstveno onih neiskorištenih prostora uz željezničku prugu.

"Na taj bi se način disperzirao pritisak dnevne migracije s Donjeg grada na druge lokacije koje su bolje i kvalitetnije povezane javnim prijevozom. A Donjem gradu je potrebno vratiti izvornu namjenu stalnog stanovanja", tvrde arhitekti.

Pročitajte i ovo Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) Propao blitzkireg s GUP-om Neostvareni projekti diljem grada: "Bandić je pretvorio Zagreb u svoje privatno igralište"

Upozoravaju i kako izmjene iz zelenih i sportskih zona u stambene i mješovite podrazumijevaju plan porasta broja stanovnika za koje je potrebno osigurati nove stambene prostore, ali da kao i u većini odluka vezanih uz GUP "ni ova nije utemeljena na stručnim podlogama, te je time i stručno upitna".

"Sve strukovne organizacije i institucije aktivno će se angažirati u ponovnoj javnoj raspravi, kao i nakon nje, te nastojati široj javnosti obrazložiti ključne probleme GUP-a, ali i kompletnog sustava prostornog planiranja koji je zasnovan na lošoj zakonskoj regulativi, preko koje je sustav prostornog planiranja dekonstruiran na svjesno ili nesvjesno pogodovanje pojedinačnom interesu", zaključuju arhitekti.

Pročitajte i ovo Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) Propao blitzkireg s GUP-om Neostvareni projekti diljem grada: "Bandić je pretvorio Zagreb u svoje privatno igralište"

Podsjetimo, ponovljena javna rasprava o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba počela jeu srijedu, 31. srpnja i trajat će do 14. kolovoza. Građani će u njoj moći sudjelovati pisanim putem i očitovati se samo o dijelovima GUP-a koji su izmijenjeni u odnosu na prijedlog iz 2017. godine.

Više informacija o ovoj javnoj raspravi možete pročitati na stranicama Grada Zagreba na ovoj poveznici. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene