Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljiljana Alvir  u Dnevniku Nove TV

Što obitelji zatočenih i nestalih očekuju od sastanka u Beogradu i s kojim će zahtjevima izaći pred Vučića

Ljiljana Alvir (Foto: Dnevnik.hr) - 1 - 1
Ljiljana Alvir (Foto: Dnevnik.hr) - 1 - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ljiljana Alvir (Foto: Dnevnik.hr) - 1 - 1 Galerija 1/1 >>
Udruge obitelji nestalih i zatočenih u utorak će se u Beogradu susresti s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi zatražili podatke koje Hrvatska od Srbije predugo čeka.

Jedna od onih koja ne zna gdje su njeni najmiliji je i Vukovarka Manda Patko koja supruga traži 27 godina. Na Veleprometu mu se izgubio svaki trag.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Andrej Plenković i Aleksandar Vučić - 3 Oporba je puna ideja O čemu su razgovarali Plenković i Vučić? ''Vjerojatno su razmjenjivali iskustva kako povećati slobodu medija''

U Beograd odlazi s nadom da će konačno doznati istinu.

„Željela bih znati tko ga je ubio, jer zločinci - nitko nije kažnjen, pogotovo za bolnicu, kao ni Velepromet, ni za Borovo Komerc“, kaže Manda Patko, predsjednica udruge "Vukovarske majke".

Sastanak je dogovoren tijekom posjeta Vučića Hrvatskoj koji je u Zagreb donio matične knjige s Dvora na Uni i informacije o troje nestalih, ali i dao obećanje.

„Imat ćemo mi toga još, sve što može pomoći u pronalaženju nestalnih lica sve ćemo pronaći i mislim da ćemo imati značajnih pomaka u narednom periodu“, kazao je Vučić tijekom posjeta Hrvatskoj.

Hrvatska i dalje traga za 1945 osoba.

Jandroković podupire susret

Predsjednik sabora Gordan Jandroković podupire susret.

„Manje je bitno vjerujemo li ili ne, mi moramo s naše strane učiniti sve kako bismo rasvijetlili sudbinu nestalih“, kazao je Jandroković.

Šef HVIDRE i HDZ-ov zastupnik Josip Đakić protiv posjeta Vučića Hrvatskoj je prosvjedovao. Sada nije kritičan zbog susreta udruga s Vučićem, iako nije ni optimističan oko ishoda.

„Ukoliko se ne dogodi, potvrdit će se moje sumnje u neiskrenost politike Srbije, kao i daljnje obmanjivanje hrvatske javnosti“, poručuju Đakić.

Podatke o troje nestalih, potvrdio nam je ministar branitelja Tomo Medved, provjerava njegovo Ministarstvo, no zbog osjetljivosti i odgovornosti prema obiteljima o detaljima ne želi javno. A one - još ne gube nadu da će doznati gdje su njihovi najmiliji.

"Vučić vodi politiku postavljanja sebe kao lidera na ovom području"

S kakvim zahtjevima idu pred Vučića i što očekuju u Dnevniku Nove TV otkrila je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

„Idemo sa zahtjevom da Vučić izvrši utjecaj na institucije u Srbiji koje su relevantne za pitanje nestalih da dostave Hrvatskoj sve ono što je traženo kako bi se riješilo pitanje nestalih, kao i sve druge informacije iz arhiva u Srbiji“, kaže Alvir.

Na pitanje hoće li tražiti i dokumentaciju iz vukovarske bolnice, Alvir odgovara kako ju oni ne mogu dobiti, ali će tražiti da se operativni protokoli vrate u Hrvatsku.

„Tražit ćemo iz zapise iz ratnih dnevnika jedinica JNA koje su bile na okupiranom području Hrvatske“, kaže Alvir i dodaje kako će se na listi zahtjeva između ostalog naći i zubni kartoni te izjave svjedoka u sudskim procesima iz kojih se daju iščitati podaci o nestalima.

Vjeruje da bi se dokumentacijom iz bolnice mogla riješiti sudbina dijela 60 nestalih koji još uvijek nisu identificirani.

„Vučić mi je na bilateralnom sastanku poručio da će nas primiti u svom uredu te da navedemo koje konkretne informacije tražimo“, kaže Alvir.

Na pitanje vjeruje li kako je Vučić iskren u svojim obećanjima, Alvir ističe kako on vodi politiku Srbije koja je na putu prema Europske unije i postavljanja sebe kao lidera na ovom području i mora pokazati određenu razinu moći.

„Ovo je za njega možda i najjednostavnije pitanje na kojem može pokazati da on može i hoće“, rekla je Alvir koja već godinama traži svog mlađeg brata.

„Informacije o njemu se nalaze u Srbiju i za to imamo svjedoka. Njegovo likvidiranje su zabilježili oficiri JNA, a podaci su u njihovim arhivima“, kaže Alvir.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene