Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 3
Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 3

Slučaj lažne medicinske sestre i doktora opće medicine iz Obrovca sablaznio je Hrvatsku. Ne treba posebno naglašavati da je sustav opet zakazao, a sada kada je cijela priča procurila u javnost oglasile su se i razne udruge. Tako je i Udruga za prava pacijenata izrazila svoju zabrinutost.


"Povodom objave priče o medicinskom timu koji rade sa pacijentima u Obrovcu, izražavamo zabrinutost, ne samo po pitanju prava pacijenata i osiguranika u pristupu zdravstvenoj zaštiti već i upitnoj sigurnosti pacijenta u rukama navodnih zdravstvenih djelatnika.

Vezani članci Doktor Goran Jusup i Veronika Peccolaj (Foto: Provjereno Nova TV) Veći šok od posjeta ordinaciji doktora Jusupa bilo je ono što je uslijedilo: Izrugivanje i pranje institucija od odgovornosti Doktor Goran Jusup (Foto: Provjereno) - 11 Netočan navod u priopćenju saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj: Sporna izjava nikad nije emitirana u programu Nove TV

Sigurnost pacijenata predstavlja najpouzdaniju mjeru kvalitete zdravstvenog sustava, a sustav upravljanja kvalitetom onaj je koji bi trebao pokazati efikasnost i učinkovitost, a svjedočimo očiglednom primjeru ugroze sigurnosti pacijenata u javnoj ustanovi.

Sustav se također mora pobrinuti ne samo za kažnjavanje već i za društveno zbrinjavanje svih građana, pacijenata, a i u ovom slučaju liječnika i navodne medicinskesestre, osigurati im potrebnu pomoć i to hitnom mjerom koja je već trebala biti donesena", stoji u priopćenju Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata. 

Ranije u petak, Hrvatska liječnička komora također je izjavila kako je očito došlo do problema jer HZZO mjesecima nije bio u stanju otkriti da osoba koja se predstavlja kao medicinska sestra - to uopće nije.