Udovice hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije najavile su za ponedjeljak u 10 sati miran prosvijed "Istinom u budućnost" na Markovu trgu povodom dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Galerija


Udovice hrvatskih branitelja napomenule su kako su za miran i dobrosusjedski odnos između dviju država te dijalog, ali smatraju da u vremenu kad iz Srbije stižu "huškačke izjave Vučića, Dačića i Vulina koji se svojim drskim i neodmjerenim lupetanjem, u stilu neodgovornih 'drumskih' razbojnika, razaraju svaku mogućnost iskrenoga i konstruktivnog dijaloga", nije prikladan trenutak za održavanje sastanka.

"Srbija je izgubila rat i Hrvatska se mora ponašati kao pobjednička zemlja. Zato je neprikladno da predsjednik Vučić, četnički zločinac i agresor, dolazi u Zagreb bez odgovora na brojna pitanja poput ubijenih i nestalih, opljačkanog kulturnog blaga i srbočetnickih logora... Tim više što se istovremeno u Srbiji ne poštuje hrvatska manjina, već se stalno napada i pokušava umanjiti izmišljanjem nepostojećih termina poput bunjevaca", rečeno je na konferenciji za novinare Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

U ponedjeljak će zato s Trga bana Jelačića krenuti u mirnoj povorci do Trga svetog Marka i ondje obrazložiti svoje zahtjeve i pomoliti se za sve pale Hrvate u Domovinskom ratu.

Đakić najavio dolazak HVIDR-e na prosvjed protiv Vučićevog posjeta

Predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić je najavio da će HVIDR-a podržati prosvjed Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata povodom dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb.

"HVIDR-a je uvijek bila uz naše roditelje i obitelji poginulih, nestalih i zatočenih pa će i ovom trenutku izraziti negodovanje zbog dosadašnjeg nečinjenja srpskih vlasti i Aleksandra Vučića, jer ona mjerila i kriteriji koji su građeni kao posebna mjerila i kriteriji u pretpristupnim pregovorima Srbije i EU nisu ispunjeni. Niti u jednom detalju ili dijelu", rekao je Đakić novinarima u Saboru.

Nije želio otkriti detalje o prosvjedu, rekavši samo da će biti prijavljen pravovremeno. "Ne možemo sada o tome govoriti", kazao je i dodao kako je potrebno "jasno reći da Srbija mora raditi na ispunjenju tih posebnih kriterija".

Đakić je komentirao i izjavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina da ustaštvo i ustaše nikada nisu izašle iz politike i javnog života Hrvatske te da očekuje kako će Aleksandra Vučića tijekom njegova posjeta Zagrebu dočekati ustaše na trgovima i pokušati doći do njega.

"Mi nismo ustaše niti smo to bili u Domovinskom ratu. Niti smo to danas. Nikakvih poveznica s ustaštvom nemamo, pogotovo što smo u demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj doživjeli njihovu agresiju. Oni bi trebali sebe preispitati tko su oni. Iako znamo tko su oni, čije su ideje zastupali, o 'Velikoj Srbiji', kakva su znakovlja nosili. Oni su zapravo fašisti koji su u obliku četnika nastupali u proteklom vremenu. Ali, to je iza nas. Danas trebaju ispuniti ono što im nalaže EU", rekao je.

S Vučićem se nažalost mora razgovarati

Posebno je istaknuo rješavanje pitanja nestalih te plaćanje ratnih šteta, navevši kako se radi o šteti od tri hrvatska proračuna - oko 43 milijardi eura.

Na pitanje je li za njega Vučić četnik, Đakić je rekao kako je Vučić nastupao s pozicije četništva zajedno s Vojislavom Šešeljem i Tomislavom Nikolićem. "Oni su aktivno sudjelovali u organizaciji pobuna i svojatanju hrvatskog teritorija", istaknuo je.

Upitan treba li razgovarati s Vučićem odgovorio je kako ga je "nažalost izabrao srpski narod" te da se "nažalost mora se s njim razgovarati". "Bilo je puno kvalitetniji vođa u Srbiji koji su bili za demokratski razgovor i nastup. Ovaj je najgori, ali, nažalost, mora se s njim razgovarati", rekao je.

Novnare je zanimalo i smatra li da Vučića, uz predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović koja ga je pozvala u Hrvatsku, treba primiti i premijer Andrej Plenković, Đakić je kazao da je, ako se takav dogovor postignuo i ako će se postići korak naprijed, "dobro da se razgovara i da se počnu rješavati goruća pitanja". (Hina/N.C.)