Tonga: Erupcija vulkana, pa tsunami - 5
Tonga: Erupcija vulkana, pa tsunami - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Istarske meteorološke postaje u subotu kasno navečer zabilježile su udarni val vulkanske erupcije na Tongi.


U subotu kasno navečer meteorološke postaje u Istri zabilježile su udarni val podmorske vulkanske erupcije na Tongi, zbog koje je oglašen alarm za tsunami na većem području zapadne obale SAD-a, Havaja, Japana i Čilea.

Između 20:50 h i 21:00 h mjerne lokacije zabilježile su oscilacije tlaka zraka u rasponu od 1 do 3 hPa, a dojmljiv je i sam grafički prikaz njegovog kretanja, navodi Istramet.

Erupcija vulkana na Tongi dogodila se u 5:10 h po našem vremenu, dakle udarni val putovao je do nas 15-ak sati, a u to vrijeme prešao je više od 17.000 kilometara.

Tonga: Erupcija vulkana, pa tsunami - 8 "Napustite plaže, luke i marine": Tsunami stigao do Japana, mogući valovi od tri metra

Upozorenje za moguću pojavu tsunamija, ilustracija Za cijelu pacifičku obalu SAD-a i Havaje oglašena uzbuna zbog tsunamija:" Odjeknulo je kao bomba"

Nakon erupcije vulkana valovi tsunamija primijećeni su u glavnome gradu Tonga otočja, Nuku'alofi, kao i u Pago Pagu u Američkoj Samoi, a u subotu navečer japanska meteorolođka agencija upozorila je na mogućnost valova visokih i do tri metra.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju