Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIRODA DIVLJA

Za cijelu pacifičku obalu SAD-a i Havaje oglašena uzbuna zbog tsunamija:" Odjeknulo je kao bomba"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za cijelu pacifičku obalu Sjedinjenih Američkih Država i Havaja izdano je upozorenje zbog opasnosti od tsunamija, nakon što je erupcija podvodnog vulkana izazvala snažan potres u blizini Tonge.

Nakon što je erupcija podvodnog vulkana u subotu izazvala potres jačine 7,4 po Richteru u blizini Tonge, za cijelu pacifičku obalu Sjedinjenih Američkih Država i Havaja izdano je upozorenje zbog opasnosti od tsunamija.

Razorna podmorska erupcija izazvala je snažan potres u blizini Tonge, a svi stanovnici dobili su upozorenje da se ne zadržavaju na obali.

"Očekuje se tsunami koji može proizvesti jake struje opasne za plivače, brodove i obalne strukture", navedeno je u upozorenju koje je objavio Daily Mail.

Tsunami bi mogao pogoditi države Kaliforniju, Oregon i Washington te Aljasku i kanadsku pokrajinu Britansku Kolumbiju, precizirao je NWS.

"Očekujemo utjecaj jakih struja i poplavu priobalnih i nižih područja", stoji u upozorenju.

U Čileu je Nacionalni ured za hitna stanja upozorio na mogućnost da "manji tsunami" pogodi Uskršnji otok i druge čileanske arhipelage.

"Iz opreza objavljuje se poziv na evakuaciju plaža arhipelaga Juan Fernández, otočja San Félix, Uskršnjeg otoka i čileanske Antarktike zbog erupcije vulkana na otočju Tonga i mogućnosti da se dogodi manji tsunami", objavio je čileanski ured.

Stanovnici otočja Tonga u subotu su se premjestili na viša područja jer je nova erupcija izazvala cunami od gotovo 1,2 metra. Erupcija se čula stotinama kilometara od vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai.

Trajala je osam minuta i bila je toliko glasna da se čula "poput daleke grmljavine" i na otočju Fidži, udaljenom više od 800 kilometara, rekle su vlasti te države.

Priopćeno je kako je podvodna vulkanska erupcija u Pacifiku u 17:10 po lokalnom vremenu - koja je bila vidljiva iz Svemira - potvrđena kao uzrok tsunamija, koji je oko 20 minuta kasnije preplavio kuće, zgrade, ograde, ceste i automobile u Tongi.

Mještani su zvukove koji su pratili podmorsku erupciju usporedili s bombama.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) otočje Tonga VIDEO Apokaliptične scene: Eruptirao podmorski vulkan, stanovnici zbog straha od tsunamija masovno napuštaju područje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jačine 7,5 stupnjeva Snažan potres pogodio Indoneziju, odmah uslijedio još jedan jak: Izdano upozorenje za tsunami

Erupcija se mogla čuti tisućama kilometara dalje i izazvala je upozorenja na Novom Zelandu, Fidžiju, Američkoj Samoi i Australiji, uz prijetnju nekoliko australskih priobalnih teritorija, uključujući otok Lord Howe, otok Norfolk i otok Macquarie, rekli su dužnosnici.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene