Obilježena je trideseta obljetnica zločina u Lovasu, selu pokraj Vukovara. Pedeset dvoje mještana natjerano je u minsko polje, uslijed čega je život izgubila 21 osoba, a njih 14 je teško ranjeno. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Galerija 30. obljetnica stradanja Lovasa - 1 30. obljetnica stradanja Lovasa - 2 30. obljetnica stradanja Lovasa - 3 +1 30. obljetnica stradanja Lovasa - 4

Petar Vuleta jedan je od rijetkih preživjelih od 52 mještana Lovasa, koje je JNA prisilno dovela na livadu djeteline u tzv. berbu grožđa. 

"Kad smo došli do polovice polja, onda su nam rekli da se uhvatimo za ruke i da kosimo nogama po toj djetelini. Dok nije naletio prvi na minu. Bio je gurnut s leđa, Kraljević Pipo. I onda je prva mina eksplodirala i krenule su serijske eksplozije. Čim su krenule eksplozije, oni su počeli pucati po nama", sa suzama u očima prisjetio se Vuleta toga kobnog dana..

U okrutnom zločinu u minskom polju život je izgubila 21 osoba, a njih 14 je teško ozlijeđeno.

Vuleta je opisao i kako je pored njega bio čovjek s prostrijeljenom rukom. "Sva se šaka rascvjetala, s druge strane čovjek je ležao… strašno", potreseno je ispričao.

Tijekom tog dana ubijene su još 23 civilne žrtve u svojim kućama, ulicama, garažama, podrumima.

Ivan Bogad ispričao je kako su ga za Badnjak zatvorili u općinski podrum. "Tu su me premlatili i to jako, jako. Čak su mi i rebra slomili." Jedva susprežući suze, Petar Vuleta dodaje: "Zvjerstva su bila prava, ljude su boli noževima, neki su ljudi od rana iskrvarili..."

U čast svim stradalima danas su položeni vijenci, zapaljene svijeće i održan križni put. Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas kaže kako je dvanaest žena ubijeno. "Četiri osobe bile su starosti do 20 godina", izjavila je Cirba.

Počast su stradalima odale i Žene u crnom. "Mi smo veoma zabrinuti za činjenicu da u Srbiji proces suočavanja s prošlošću potpuno stopiran i da je to praćeno jednom jako, jako velikom propagandom koja slavi rat i ratne zločince", upozorila je Staša Zajović.

A da pravda nije zadovoljena, slažu se i oni koji su prošli mučnu torturu. Za ovaj strašni zločin pred sudom u Beogradu osuđeno je njih šestero na kaznu zatvora od 23 godine.

"Mislim da nam je država mogla pružiti veću potporu bar u tom suđenju. To je lakrdija od suđenja, sramota. Ja vjerujem da smo imali veću potporu da bi to bilo drugačije", kaže Vuleta.

"Govorimo o optužnici na kojoj je bilo registrirano 69 civilnih žrtava… Boli činjenica da je u suđenju koje je trajalo 14 godina, odnosno 30 godina nakon zločina, još uvijek nije točno utvrđeno tko je poubijao ljude, tko je protjerao većinu Hrvata s ovog područja", kazala je Cirba.

Zajović ističe kako ne samo da pravda nije zadovoljena, nego su žrtve još više povrijeđene, jer su još više ponižene, jer su kazne u ponovljenom postupku bile daleko manje, jer je odgovornost Srbije potpuno isključena, jer su samo kažnjeni i to nižim kaznama direktni izvršitelji, a ne oni koji su trebali biti kažnjeni.

U Lovasu je pronađena i masovna grobnica sa 68 tijela. Ona je, poslije Ovčare, druga najveća masovna grobnica u Hrvatskoj. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju