Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budite oprezni!

Htjeli se obogatiti pa ostali bez velikog iznosa: Nasjeli na prastaru foru prevaranata koja gotovo uvijek upali

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U prva dva tjedna u veljači na području Hrvatske zabilježeno je više računalnih prijevara u kojima je žrtvama obećana laka i brza zarada na kriptovalutama. Policija upozorava građane na oprez.

Slučajevi računalnih prijevara u kojima počinitelji svojim žrtvama obećaju zaradu "lakom i jednostavnom" trgovinom kriptovalutama sve su češći.

U takvim prijevarama počinitelji najčešće nazivaju svoje žrtve telefonom te od njih traže da instaliraju aplikacije koje bi trebale služiti za trgovinu kriptovalutama. Ali ne služe za to, već za pridobivanje osobnih podataka žrtava. Zato policija moli građane za oprez i da u takvim situacijama ostanu visoko nepovjerljivi prema nepoznatim osobama.

Prijevara u Umagu

Umaška policija istražuje slučaj u kojemu je žrtva prijevare kriptovalutama 57-godišnjak koji je povjerovao da će mu na račun biti uplaćen novac od zarade trgovanjem kriptovalutama, za što je preduvjet bio da instalira određenu aplikaciju. 

Tijekom instalacije muškarac je podijelio podatke svoga bankovnog računa, mobilne bankovne aplikacije i PIN, kao i fotografiju svoga osobnog dokumenta, nakon čega je podijelio i kodove zaprimljene preko aplikacije.

Nepoznati počinitelj također mu je rekao da ne otvara aplikaciju nekoliko sati te da će mu iznos biti uplaćen naknadno. 57-godišnjak je ubrzo primijetio da mu je s računa nestalo više stotina eura. Policija još traga za prevarantima.

Pročitajte i ovo Suđenje Petru Bruni Basiću - 13 Petar Bruno Basić Osuđen posrnuli pobjednik Supertalenta: Ukrao je 140.000 eura, i punicu počastio

Najprije im uplatili novac

O računalnim prijevarama povezanim s trgovanjem kriptovalutama priopćila je i međimurska policija. U njihovu priopćenju stoji da su se u prva dva tjedna u veljači na međimurskom području dogodile već dvije prijevare.

Postupak prijevare i u tim je slučajevima sličan svim prethodnima: lažni posrednici u trgovanju kriptovalutama nazivaju žrtve nudeći im pomoć i savjete, ali ovaj put zadobili su povjerenje starim trikom - uplatom "dobitka".

Upućuju ih da na svoje mobitele instaliraju određene aplikacije za trgovanje kriptovalutama, čime im je omogućen pristup mobitelima oštećenih, a time i njihovu mobilnom bankarstvu.

Prevaranti su u ovom slučaju jednoj od žrtava prvo na račun uplatili nekoliko tisuća eura "dobiti", kako bi stekli povjerenje žrtve, stoji u priopćenju policije.

Nakon toga su s računa dviju žrtava ukrali oko 80.000 eura, a policija traga za počiniteljima.

Pročitajte i ovo Ivan Bulj hoće li se vratiti? FOTO Pogledajte kako danas izgleda kuća Ivana Bulja, ubojice maloljetne Anđele Bešlić: Nakon 22 godine izlazi iz zatvora

Nema lake zarade!

Policija je u svojim priopćenjima građane upozorila da budu oprezni, da osobne podatke (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj, broj bankovne kartice, PIN i CVV broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično) ne dijele s drugim nepoznatim osobama te da uvijek budu visoko sumnjičavi kada se radi o ponudama koje uključuju laku i brzu zaradu.

"Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristran financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac", stoji u policijskom priopćenju.

Podsjetili su i da u slučaju zlouporabe kartice moraju o tome obavijestiti banku, a internetske i druge prijevare da prijave na broj 192.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene