Svi koji su u subotu prošetali središtem Splita mogli su vidjeti dio najboljeg naoružanja kojim raspolaže Hrvatska vojska. Iz Splita se javio i reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič te objasnio u čemu je posebnost moćne vojne artiljerije.

Galerija


Povod za prezentaciju ovog naoružanja 28. je obljetnica osnutka udarne hrvatske postrojbe 4. gardijske brigade. Tisuće ljudi htjeli su sjesti u tenkove i doživjeti kako to izgleda iz oka vojnika. Nasred rive parkiran je tako i moćni vojni helikopter Kiowa.

Vezani članci Ivica Puljak Puljak povlači prve poteze u Gradu: Odsad nema zapošljavanja u gradskim tvrtkama, osim u hitnim situacijama Svijeća Preminuo Miljenko Mića Lasić, general HV-a i HVO-a

Jedan od svjedoka osnivanja ove brigade je i Miljenko Modrić, veteranom 4. gardijske brigade. 

"Kad se sjetim samih početaka, nismo imali ni osnovnu odjeću vojnu, a danas vidimo najsuvremeniju tehniku - od helikoptera i transportera do topništva. Mogu samo reći da mi je žao što mi sve to nismo imali, rat tada sigurno ne bi bio tako strašan i završio bi bez puno posljedica", rekao je Modrić. 

Ovu je brigadu Gojko Šušak svojevremeno nazvao "Udarnom" brigadom - i to zato što gdje je ta brigada udarila, neprijatelj je bio odmah razbijen, objašnjava veteran Miljenko. Dodaje kako se u ovoj brigadi posebna pažnja pridaje obuci koja mora biti - naprosto savršena.

"Iz tih vremena se najviše sjećam prijateljstva, ljubavi prema domovini i velikog zajedništva, jer bez tog zajedništva ne bismo polučili uspjeh koji smo polučili i rat ne bi završio u korist Republike Hrvatske", govori Miljenko. 

U 4. gardijskoj brigadi bilo je 195 poginulih, a još 4 osobe se vode kao  nestale, dok je bilo i preko 2000 ranjenih. 

"Narod prepoznaje da je vojska uz narod i da je Hrvatska vojska pobjednička vojska koja je u svakom trenutku spremna pomoći svojem narodu", zaključio je Miljenko objasnivši ovim riječima od kuda toliko velik interes javnosti za ovu manifestaciju. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr