Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sezoni grijanja povećava se opasnost od požara, eksplozija i trovanja, a da to upozorenje treba shvatiti ozbiljno potvrđuju podaci da su od 2008. do 2013. zabilježena 104 trovanja ugljičnim monoksidom, od kojih je 11 završilo smrću.


Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji policija poziva građane da kod ovlaštenih servisera redovito servisiraju plinska trošila i trošila na tekuća goriva, čime se povećava sigurnost i racionalizira potrošnja goriva.

Vezani članci Europsko vijeće: Ilustracija - 3 Temperature i do -10 stupnjeva, a grijanje ograničeno: Kako se s niskim temperaturama nose birokrati? Slika nije dostupna NOVA SEZONA GRIJANJA ZA POTROŠAČE ĆE I DALJE BITI TEŠKA Evo i zašto

Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled treba obaviti barem jednom godišnje, također kod ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva. Građanima se savjetuje da ne pale krute energente u kućištima za gorivo i da prilikom korištenja peći ili kamina vode računa o sigurnom okruženju od požara.

Kako je maloj, zagorskoj školi uspjelo spustiti račun za grijanje na 23 kune?

S obzirom da očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, ne smije ga se bacati u kontejnere za smeće ili druga odlagališta. Sustav centralnog grijanja treba provjeriti kako bi se izbjegle opasnosti izazvane neispravnim uređajem.

Tople peći na ulje ne smiju se ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade, a plinska kuhala i drugi aparati s otvorenim plamenom ne smiju se koristiti u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali.

Ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah treba isključiti plin. Ako dimnjak dobro "ne vuče" obavezno treba pozvati dimnjačara. Kada se u prostoriji glatke površine orošavaju, odnosno vlaže moguće je da se radi o povratu dimnih plinova.

Ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom, jer možda se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega. Građani trebaju znati, upozorava policija, da se samo ispravno izveden sustav grijanja može koristiti na siguran i pouzdan način. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju