Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad bi barem svi ovako...

Kako je maloj, zagorskoj školi uspjelo spustiti račun za grijanje na 23 kune?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekad su računi za zimske mjesece u područnoj školi Hum Stubički iznosili 2500 kuna, a sada su na vrhuncu sezone grijanja - 23 kune.

Račun za grijanje u maloj zagorskoj školi Hum Stubički iznosi pune 23 kune. Nije riječ o pogrešci, već o rezultatu energetske obnove škole. Krapinsko-zagorska županija prva se dosjetila kako bi mogla popraviti svoj proračun, pa su još prije pet godina krenuli u obnovu 10 škola.

Pročitajte i ovo Predškola - 2 Javna rasprava Pobuna protiv prijedloga devetogodišnje škole: "Ovo naprosto nije izvedivo" Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi

U zagorskom zelenilu ističe se nova fasada područne škole Hum Stubički. Šezdeset godina stara škola na sreću svojih školaraca je obnovljena. Izmjenom fasade, krova, stolarije, novim sustavom grijanja, samo u ovoj školi ušteda na grijanju je 67,95 posto.

Sanja Knezić, ravnateljica škole Hum Stubički pojašnjava
: 'Nekad su računi za zimske mjesece bili po 2500 kuna, a sada je recimo za siječanj 2014. bilo 23 kune.'

Slično je i u nekoliko kilometara udaljenoj Donjoj Stubici, gdje školu pohađa više od 400 učenika.  Sonja Martinek, ravnateljica OŠ Donja Stubica kaže da su računi za plin znali iznositi i do 60 tisuća kuna. Sada je to prepolovljeno.

Klupe prazne i hladne: Prva slova nema tko učiti

Krapinsko-zagorska županija na ovaj je način obnovila 10 osnovnih škola. Uložili su 10 milijuna kuna, s milijun i pol kuna poduprla ih je Europska investicijska banka. Razlog ulaska u projekt je jasan. Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, ističe da bi teško izašli na kraj sa svim računima i troškovima da nisu krenuli u projekt.

Zbog toga su ove godine primili Energy Globe nagradu, svojevrsni Oskar na području ekologije. I to u konkurenciji 160 zemalja. Svijest o važnosti gospodarenja energijom budi se i kod najmlađih.
Na redu su izmjena javne rasvjete, te rekonstrukcija 16 ispostava domova zdravlja. Trošak je sada, no dugoročno gledano, županijski proračun će profitirati.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene