Papa Ivan Pavao II
Papa Ivan Pavao II Foto: Afp

Papa Ivan Pavao II bio je prvi koji se Hrvatima obraćao na njihovom jeziku. Isusovac prof. dr. Božidar Nagy koji je šest godina bio urednik hrvatskog programa na Radiju Vatikan, na jednom je mjestu prikupio gotovo 850 govora.


Povodom 100. rođendana svetog pape Ivana Pavla II. koji se obilježava u ponedjeljak, 18. svibnja, na stranicama Informativne katoličke agencije (IKA) od nedjelje 17. svibnja dostupna je rubrika „Govori Ivana Pavla II. Hrvatima”.

Vezani članci 15 godina Dnevnika Nove TV Mali podsjetnik na 15 godina Dnevnika Nove TV: Bilo je tu svega - suza, smijeha, ponosa... Ljubomorna žena ''Ti si bolesna u glavu'': Saznala da je suprug čestitao rođendan drugoj ženi pa napravila spektakl od toga

Nijedan se papa u povijesti do pape Karola Wojtyłe nije Hrvatima obraćao na hrvatskomu jeziku. Tijekom svojega pontifikata Papa iz slavenskoga naroda izrekao je na hrvatskomu jeziku brojne govore i pozdrave. Svi ti govori i poruke čine dragocjenu baštinu koju treba s ljubavlju i zahvalnošću čuvati jer je postala sastavni dio naše hrvatske kršćanske povijesti i kulture. Gotovo 850 govora na jednom mjestu prikupio je isusovac prof. dr. Božidar Nagy koji je šest godina bio urednik hrvatskog programa na Radiju Vatikan, objavila je IKA.

Sve govore možete pročitati ovdje