Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prvi se obraćao na hrvatskom

Povodom 100. rođendana Pape Ivana Pavla II objavljeno 850 njegovih govora Hrvatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Ivan Pavao II bio je prvi koji se Hrvatima obraćao na njihovom jeziku. Isusovac prof. dr. Božidar Nagy koji je šest godina bio urednik hrvatskog programa na Radiju Vatikan, na jednom je mjestu prikupio gotovo 850 govora.

Povodom 100. rođendana svetog pape Ivana Pavla II. koji se obilježava u ponedjeljak, 18. svibnja, na stranicama Informativne katoličke agencije (IKA) od nedjelje 17. svibnja dostupna je rubrika „Govori Ivana Pavla II. Hrvatima”.

Pročitajte i ovo Ilustracija 29. veljače Zamislite da rođendan slavite svake četiri godine: Možete li pogoditi koliko Hrvata ga je dočekalo danas? Ilustracija uznemireni roditelji Djeca na rođendanu pojela muffine, pa završila u bolnici: "Uzeo je medino uho..."

Nijedan se papa u povijesti do pape Karola Wojtyłe nije Hrvatima obraćao na hrvatskomu jeziku. Tijekom svojega pontifikata Papa iz slavenskoga naroda izrekao je na hrvatskomu jeziku brojne govore i pozdrave. Svi ti govori i poruke čine dragocjenu baštinu koju treba s ljubavlju i zahvalnošću čuvati jer je postala sastavni dio naše hrvatske kršćanske povijesti i kulture. Gotovo 850 govora na jednom mjestu prikupio je isusovac prof. dr. Božidar Nagy koji je šest godina bio urednik hrvatskog programa na Radiju Vatikan, objavila je IKA.

Sve govore možete pročitati ovdje

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene