Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BADNJAK U HRVATSKIM GRADOVIMA

VELIKA FOTOGALERIJA Na blagdanskim druženjima s građanima dijelio se fiš, bakalar, fritule i lijepe želje

Aktualno Galerija Kolendavanje u Dubrovniku - 10 Kolendavanje u Dubrovniku - 10 Foto: Tonci Plazibat / CROPIX Kolendavanje u Dubrovniku - 9 Kolendavanje u Dubrovniku - 9 Foto: Tonci Plazibat / CROPIX Kolendavanje u Dubrovniku - 8 Kolendavanje u Dubrovniku - 8 Foto: Tonci Plazibat / CROPIX Kolendavanje u Dubrovniku - 7 Kolendavanje u Dubrovniku - 7 Foto: Tonci Plazibat / CROPIX +45 Kolendavanje u Dubrovniku - 6 Galerija 1/50 >>
U velikoj fotogaleriji pogledajte kako je izgledao Badnjak u Zadru, Splitu, Makarskoj, Dubrovniku i Osijeku.

I ove godine u Osijeku se dijelio tradicionalni 'fiš' kojeg su pripremili članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje.

Podijelili smo 2.000 porcija 'fiša' te blagovali i družili se zajedno s našim sugrađanima, kazao je gradonačelnik Ivan Radić dodajući da je Grad Osijek u suradnji s Kulturnim centrom, koji je organizator ovogodišnjeg Adventa u Osijeku, pripremio i kušanje čaja, kuhanog vina i fritula u adventskim kućicama.

Radić je svim Osječankama i Osječanima čestitao blagoslovljen i čestit Božić uz želju da im donese obilje mira, radosti, veselja i sreće.

Predsjednik Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje Davor Tomić rekao je da se za dvije tisuće porcija iskoristilo 400 kilograma ribe, 50 kilograma luka i 10 kilograma slatke i ljute paprike.

Ove godine kuhalo je 10 majstora 'fiša' u 10 kotlova od 70 litara, izvijestio je Tomić napominjući da je svaki majstor radio po svojoj recepturi tako da nisu svi 'fiševi' isti.

Građani su i ove godine u velikom broju došli na blagdansku podjelu besplatnog ribljeg paprikaša, a neki su, kako bi bili sigurni da će doći do porcije, u red stali i dva sata prije službenog početka.

Podjela bakalara u Splitu - 36 Badnjak u Osijeku - 7 Foto: Ivan Peric / CROPIX

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićen muškarac Jeziva prijetnja: Nazvao je hitnu službu i rekao - "Želim napraviti pokolj kao u Pragu"

U Splitu na meniju bakalar

Oko pet tisuća porcija bakalara ​i isto toliko fritula podijeljeno je u nedjelju na splitskoj Peškariji u sklopu manifestacije "Splitu s ljubavlju" koja se tradicionalno održava na Badnjak.

Uz gradonačelnika Ivicu Puljka i njegove suradnike u podjeli bakalara je sudjelovalo i 70 splitskih volontera. Građanima su podijeljene i fritule koje su pripremili djelatnici DES-a, a zabavljao ih je Gradski zbor Brodosplit i glazbeni sastav Providenca.

Bakalar na crveno kuhao se u velikom loncu, promjera 2,6 metara, napravljenom u splitskom škveru prije 18 godina kada je prvi put održana manifestacija "Splitu s ljubavlju" na poticaj tadašnjeg gradonačelnika Zvonimira Puljića i vrsnog kuhara i osnivača udruge ŠKMER Mire Bogdanovića.

​Gradonačelnik Ivica Puljak je rekao da ove godine, kao i svake, časte građane bakalarom i fritulama te im čestitao Božić, poželio ugodne blagdane i sve najbolje u novoj 2024. godini.

​"To je jako lijepa gesta kada sve svoje građane želimo počastiti bakalarom i fritulama", rekao je Puljak te dodao da će on kuhati bakalar na sv. Stjepana, i to na bijelo i na crveno.

Pročitajte i ovo Nestala Martina Kolman ima prepoznatljive tetovaže Martina je nestala prije pet dana, njezina majka apelira: "Samo želim pronaći svoje dijete. Ako ste je vidjeli..."

Pročitajte i ovo Teška prometna nesreća kod Dugopolja Kaos u Dalmaciji Strava na A1: Auto se prevrnuo na krov, poginuo otac, majka i dvoje djece u bolnici

Za današnji bakalar kuhari su upotrijebili 250 kilograma bakalara, 500 kilograma krumpira, 200 kilograma luka, 120 kilograma slanutka, 120 kilograma pelata, 40 litara maslinovog ulja, puno začina, bijelog vina, češnjaka, peršina, te lovorovog lista.

"Počeli smo u šest sati jutros sa utovarom i već se u 7 sati, kada su se oglasila crkvena zvona, kapula pirjala. Kuha se po malo da bi u podne sve bilo gotovo i spremno za podjelu. Za sve ovo smo se počeli pripremati još prije mjesec dana. Prethodno smo bakalar držali u vodi, redovno je mijenjali, a zatim ga kuhali. Ove godine je posebnost bakalara da smo mu dodali ječam, heljdu i pšenicu", otkrio je novinarima kuhar Željko Neven Bremec.

Podjelu besplatnih porcija bakalara organizirao je Grad Split, a pripremilo ga je 30 kuhara udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija. Osim Grada Splita, u financiranju su sudjelovale splitska i županijska Turistička zajednica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene