Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnicima 11 regionalnih i županijskih razvojnih agencija uručeni su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava vrijednih 15,8 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.


Predstavnicima 11 regionalnih i županijskih razvojnih agencija u ponedjeljak su uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava vrijednih 15,8 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Vezani članci Slika nije dostupna 'U prvih šest mjeseci 2016. povučeno iz fondova EU kao u cijeloj 2015.' Slika nije dostupna Iz europskih fondova stižu stotine milijuna eura

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić istaknuo je kako su ta sredstva namijenjena za promociju, savjetodavne usluge i, po prvi put, za zapošljavanje novih djelatnika. U tim ustanovama, koje su ključne za privlačenje sredstava iz EU fondova, nedostaje stručnog kadra pa ih treba ojačati, dodao je.

Preostalih devet regionalnih razvojnih agencija ovakve ugovore dobit će za oko dva tjedna, a ukupno će im biti dodjeljen 31 milijun kuna, što je veliki iskorak u odnosu na dosadašnje potpore. Tolušić je najavio skori natječaj i za lokalne razvojne agencije, u kojima se također rade milijunski projekti, te ustvrdio kako do 2020. godine ima dovoljno sredstava za realizaciju takvih ugovora svake godine.

Većinu realiziranih EU projekata pisale su županijske razvojne agencije, posebice u Slavoniji. Vjerujem da ćemo s ovim sredstvima kroz godinu-dvije imati puno veće povlačenje sredstava iz EU fondova, kazao je Tolušić.

Lani je iz EU fondova Hrvatska povukla 550 milijuna eura, a ove godine više od 600 milijuna eura, a Tolušić smatra kako je do kraja 2016. moguće povući iznos od milijardu eura.

Direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić rekao je kako je u Osječko-baranjskoj županiji do sada odobreno više od 500 europskih projekata vrijednih više od 350 milijuna eura. (Hina)