Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ludi za sirom

I to je moguće: U Slavoniji pokrenuli vlastitu proizvodnju i bez ičije pomoći - uspjeli

Sajam sira i domaćih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Sajam sira i domaćih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sajam sira i domaćih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sajam sira i domaćih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sajam sira i domaćih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sajam sira i domaćih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sajam sira i domaćih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sajam sira i domaćih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sir i domaći proizvodi (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Domaći sirevi iz malih sirana u nas su sve popularniji pa ne čudi da mini sirane niču kao gljive poslije kiše.

Cijena mlijeka natjerala je proizvođače da se okrenu preradi, a sireve su izložili na sajmu u Grubišnom polju. Naravno bilo bi šteta sir ne "podebljati" s malo kulena ili čvaraka. Gašići iz Beketinaca, nezadovoljni mljekarstvom, prije godinu i pol, otvorili su mini siranu. Ivan Gašić nije očekivao da će posao tako dobro ići i to u u tako kratkom vremenu.

Pročitajte i ovo Kobasica Domaća, s tartufima ili ljuta? Kombinacija je puno, ali ona je samo jedna: Mala istarska općina ugostit će sajam kobasica Slika nije dostupna Cijena ugovora vrtoglavo rasla Tolušić dio istrage u aferi Softver? "Za posao je plaćeno 20 posto manje od ugovorenog"

"Posao je isplativ i čim se nešto isplati, onda to i radite", samouvjereno napominje Gašić. Pogon su otvorili sami. Bez pomoći države ili europskog novca. Novac iz fondova zato će, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dobiti svi koji su se javili za natječaj za mini sirane. "Takvih će natječaja biti još, ako možemo zaraditi, idemo ulagati u taj segmet“, poručio je ministar.

Kako ulagati i proizvoditi, uče u srednjoj školi u Petrinji. Jakov Rončević, koji je na štandu prodavao proizvode iz svoje škole kaže kako je njihov sir odličan i kako ga ljudi kupuju. Sokove također, a njihov je čips osvojio i nagradu, ponosno govori. Sve proizvode prodaju u školskom dućanu i na sajmovima, poput ovog u Grubišnom polju, na koji su donijeli i kravlje sireve. Možda proizvodnju prošire i na kozje.

Gospođa Nada Bajević iz Kaniške Ive kaže da je kozji sir tražena roba. Pogotovo ako je eko. "Ja prodajem u Zagrebu i jako sam zadovoljna. Veseli me što sve više ljudi kupuje zdravu hranu i okreće se zdravoj prehrani, mladi pogotovo". I sve se više traži domaće, pogotovo suhomesnato. No, proizvođači kulena, čvaraka i kobasica sve teže dolaze do sirovine.

Hrvoje Kraljik iz Belišća otkriva kako je jedno vrijeme sa sirovinom bila velika kriza i nestašica. "Bila je loša cijena i ljudi se nisu usudili uzgajati“. Zato proizvođači s kupcima nisu u minusu. Čvarci se prodaju, kažu, kao da nema sutra. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene