Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita izvijestio je o ulovu otrovne ribe blizu otoka Pašmana te upozorio na opasnost koja od nje prijeti.

Galerija Srebrenopruga napuhača Srebrenopruga napuhača Srebrenopruga napuhača +0 Srebrenopruga napuhača

Iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili su važno upozorenje o otrovnoj vrsti ribe koja je ulovljena blizu Pašmana.

Vezani članci Pomor ribe u Australiji VIDEO Milijuni mrtvih riba preplavili rijeku: "Ovo je nadrealno" Hladnjak u trgovini Drastično pala konzumacija jedne od najzdravijih namirnica: "Skupo je, preskupo, ali je zdravo"

Objavu prenosimo u cijelosti:

"Prije koji dan kod otočića Košara pored Pašmana ulovljena je otrovna i invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus). Ova vrsta sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoxin koji uslijed konzumacije ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe, ponekad i smrt. Ukoliko je ulovite, rukujte s njom pažljivo, po mogućnosti izbjegnite direktan kontakt.

Osim otrova, ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne ozljede.

Ponavljamo - konzumacija može biti fatalna!

Za sada se, na sreću, još uvijek radi o rijetkom posjetitelju našeg mora, no edukacija o opasnostima koje neke vrste napuhača donose sa sobom vrlo je važna.

Zahvaljujemo Juraju Jurićevu na ovoj dojavi i molimo Vas da nas obavijestite o svakom susretu s ovom ribom zbog važnosti praćenja njene pojavnosti u Jadranu", napisali su u objavi na društvenim mrežama. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju