Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veljača je definitivno mjesec ljubavi. No osim Valentinova, slavi se i Dan braka koji se već tradicionalno obilježava druge nedjelje u veljači. Mnogi parovi na taj dan odluče obnoviti zavjete i još jednom potvrditi svoju ljubav. Međutim, u Hrvatskoj je sve manje sklopljenih brakova, a svaki treći završava razvodom.


Svjetski dan braka najposebniji je onima s najviše staža. Mnogi parovi na ovaj dan odlučuju i obnoviti zavjete. Za 25 godina braka ovom paru recept je jednostavan - poštovanje, ljubav i strpljivost.

Vezani članci Bračni par u izolaciji U braku su već 62 godine i preživjeli su svašta, a onda im je sin pokušao objasniti izolaciju Za ljubav nikad nije kasno (Foto: Dnevnik.hr) Za ljubav nikad nije kasno: Najstariji ženik u Hrvatskoj ima 97, a nevjesta 92 godine

No u Hrvatskoj je sve manje sklopljenih brakova, a svaki treći završava razvodom. Osim osobnih razloga utjecaja ima i ekonomska kriza. 'Velike napetosti se javljaju među pojedincima, među bračnim partnerima, pogotovo kad ljudi izgube posao, kad nema novaca', kaže sociolog Josip Obradović.

I sam brak kao zajednica se promijenio. Granice dobi su se s dvadesetih pomaknule na 30. godine.

Šokantna statistika: U Hrvatskoj se na dan razvelo čak 15 parova

Sociolog Obradović ističe - brak će opstati kao dominantan, ali ne i jedini oblik zajednice. 'Već postoje, ali će ih sve više biti, postojat će zajednice, neformalnog oblika kao što je kohabitacija, a javljaju se i novi oblici kao što su istospolne zajednice', dodaje Obradović.

Statistike oko brakova su poražavajuće, ali biznis sa sklapanjem braka cvate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook