Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Hrvatskoj do sada najveća potpora NATO-u i ulasku u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko članstvo u NATO-u podupire 54,2 posto ispitanika, a to je i najviša potpora prijamu Hrvatske u NATO od kada tu temu prati javno mnijenje, pokazuju rezultati istraživanja Promocije plus.

Članstvu Hrvatske u NATO-u protivi se 37 posto, a 8,8 posto je neodlučnih ispitanika.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

U ožujku prošle godine prijam Hrvatske u NATO podupiralo je 39,9 posto, a prije mjesec dana više od polovice ispitanika - 51,1 posto, podsjećaju iz Promocije plus.

Povećala se i potpora članstvu Hrvatske u Europskoj uniji s prošlomjesečnih 49 na 53,7 posto, a taj 'skok' u Promociji plus ocjenjuju vrlo zanimljivim s obzirom na napetosti s EU-om zbog ZERP-a, što se može tumačiti najnovijim zbivanjima u susjedstvu. Upravo su ti događaji utjecali i na odnos prema Sjevernoatlantskom savezu, stoji u priopćenju.

Redovito istraživanje agencija Promocija plus je provela 29. veljače i 1. ožujka na reprezentativnu uzorku od 1300 ispitanika.

Najveći broj ispitanika, 50,3 posto, najvažnijom temom u veljači smatra proglašenje neovisnosti Kosova 17. veljače i događaje u vezi s tim (priznaje i odbijanje priznanja neovisnosti, napad na Hrvatsko veleposlanstvo i paljenje hrvatske zastave u Beogradu, paljenje srpske zastave u Zagrebu, događaje u BiH).

Između te i druge po važnosti teme mjeseca - događaja u vezi sa ZERP-om, velik je razmjer, napominju iz Promocije plus. Naime, te događaje 18,3 posto ispitanika smatra najvažnijim jer utječe na buduće odnose naše zemlje s EU-om.

U veljači 8,4 posto ispitanika kao glavnu temu navelo je bojkot kupnje u trgovinama, a za 5,6 posto ispitanika događaj mjeseca je požar na turskom brodu uz istarsku obalu.

Dvije akcije provedene u našoj zemlji koje se odnose na borbu protiv korupcije (Dijagnoza 3,1 posto) i pedofilije (Sledgehammer 2,8 posto) obilježile su mjesec za ukupno 5,9 ispitanika.

Slijede dvije športske teme: slalomska utrka Svjetskoga skijaškog kupa Snježna kraljica, osobito zato što je na postolju slavio Ivica Kostelić (2,4 posto) i ozljeda Eduarda da Silve (2,2 posto), stoji u priopćenju Promocije plus.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene