Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Prvenstveno se to može nazvati terapijom, pa radom, a tek onda je nekakav biznis', kažu branitelji.


Nekoliko petrinjskih branitelja hobi su pretvorili u unosan posao. Već nekoliko godina od starog drveta izrađuju unikatne dijelove namještaja. Nakon osvajanja domaćeg tržišta, okrenuli su se i izvozu, a njihov drveni najmeštaj krasit će i prostorije dvoraca kraljevske obitelji u Monacu. Što će biti u prvoj pošiljci, zadrugari nisu željeli otkriti. No, prvi namještaj put Monaka kreće za nekoliko dana. 

Vezani članci Drvo na autu Ljudi nemaju šanse, gube čak i u obračunu s mrtvom prirodom Slika nije dostupna Branitelji ogorčeni: 'Pijem lijekove, ali mene moj rad spašava'

Stara hrastovina, propale i napuštene drvene kuće u rukama ovih branitelja dobiju potpuno novi sjaj.

'Svaki panj, svako ovo drvo ima neku svoju priču. Naši branitelji svojim vrijednim rukama pokušavaju vratiti to na staro, odnosno novo. Prvenstveno se to može nazvati terapijom, onda radom, a tek onda je nekakav biznis', priča Zrinko Svetopetrić iz Braniteljske zadruge Greda.

Njegov kolega Nenad Debeljković nadovezuje se riječima: 'To ti je manje više kao da ideš psihijatru. Ako voliš taj posao onda te opušta ako ne onda te sputava.'

Kosor uručila ugovore za 56 braniteljskih zadruga

Svojim biznisom polako osvajaju domaće, ali i svjetsko tržište. U šali vole reći kako njihov namještaj jedna osoba ne može pomaknuti.

'Ovaj namještaj ima svoju prirodu, a mi samo dočaravamo neku svoju ideju i malo to poljepšamo, da nema truleži i to je to, sve je prirodno', priča Svetoperić.

Na namještaju proizvedenom od drveta koje je starije i više od 300 godina uskoro bi mogla sjediti i kraljevska obitelj Kneževine Monaco. Branitelji planiraju nabaviti i dva nova stroja te zaposliti još trojicu svojih suboraca. Koji će zajedno s ostatkom zadrugara nastaviti tradiciju starinske obrade drveta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook