Sezona je berbe šparoga, čijom se proizvodnjom u Hrvatskoj bave 133 proizvođača. Gotovo svi se nalaze na području Vukovarsko-srijemske županije, no biznis se zbog dobre zarade širi.


Prije dvije godine šparoge su se u Hrvatskoj proizvodile na 160 hektara, prošle godine površine su skočile na 210 s kojih je ubrano 480 tona.Prostora za proizvodnju ima još - uvozimo 94 tone, a izvozimo 34.

Njezin uzgoj u Hrvatskoj širi se iz godine u godinu. Iz okolice Vinkovaca, gdje je najpopularnija, stigla je i u Baranju. Reporterka Marina Bešić Đukarić je u prilogu za Dnevnik NoveTV obišla neke od lokalnih proizvođača.

Kupnja Još jedno povlačenje proizvoda s polica: Ako ste kupili ovo voće, bilo bi dobro da ga se čim prije riješite

Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine pri HGK Hoće li niži PDV na hranu dovesti do pada cijena? ''Nitko se ne želi igrati s kaznom koju bi im dali kupci''

Kad se na istoku u poljima pojave ljudi s košarama, znak je da je počela berba šparoga. Svakog jutra nikne nova, pa se šparoge, od travnja do lipnja, beru svaki dan.

Cijena na tržnicama ove sezone ista je kao i prošle. Sa 40 kuna po kilogramu, šparoga je još uvijek isplativa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju