Obavijesti Video Pretražite Navigacija
80. dan rata

Zelenski emotivno čestitao pobjednicima Eurosonga i poručio: "Pobrinut ćemo se da jednom ugostimo sudionike u Mariupolju"

Rat u Ukrajini traje 80. dan. Lavrov je uputio Zapadu novu prijetnju. Rusija je obustavila isporuku električne energije Finskoj u subotu. Ruska vojska ne prestaje s napadima na čeličanu Azovstal u Mariupolju.

 

  • Lavrov je opet zaprijetio Zapadu.
  • Ukrajina je krenula u protuofenzivu u Izjumu.
  • Putin upozorava Finsku da je učlanjenje u NATO - pogreška.
  • I dalje traju napadi ruske vojske na Azovstal.
  • Turska ponudila evakuaciju branitelja Mariupolja iz Azovstala.
  • Lijepa vijest za Ukrajince stiže iz Torina. Njihovi Kalush Orchestra pobjednici su Eurosonga.
Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom

 

Tijek događanja iz minute u minutu možete pratiti u nastavku:

1:51 Volodimir Zelenski na Facebooku je čestitao pobjednicima Eurosonga, grupi Kalush Orchestra.

"Naša hrabrost impresionira svijet, a naša glazba osvaja Europu! 
Sljedeće godine Ukrajina će biti domaćin Eurovizije! Po treći put u svojoj povijesti. I vjerujem - ne posljednji.

Dat ćemo sve od sebe da jednog dana ugostimo sudionike i goste Eurovizije u ukrajinskom Mariupolju. U slobodnom, mirnom, obnovljenom.

Hvala na pobjedi Kalush Orchestra i svima koji su glasali za nas!
Siguran sam da naš pobjednički akord u borbi s neprijateljem nije daleko", napisao je Zelenski.

U samo sat vremena objava je prikupila više od 73.000 likeova.

 

1:03 Ukrajina je pobijedila na Eurosongu. Više čitajte OVDJE.  

22:57 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski primio je u Kijevu izaslanstvo američkih parlamentarnih zastupnika na čelu s Mitchom McConnellom, vođom republikanske manjine u američkom Senatu, priopćio je u subotu ured ukrajinskog predsjednika.

"Nestrpljivo iščekujem američku potporu novim sankcijama. Osim toga, mislimo da Rusiju službeno treba proglasiti državom sponzorom terorizma", rekao je Zelenski na sastanku, navodi se u priopćenju.

Usto je zahvalio "Sjedinjenim Državama na vodstvu u potpori Ukrajini", ocijenivši da ne štite samo njegovu zemlju, "nego i vrijednosti i demokratske slobode, pravo zemalja da slobodno biraju svoju budućnost".

22:28 Članovi ukrajinskog benda Kalush Orchestra na kraju svog nastupa na Eurosongu u Torinu zavapili su: "Spasite Mariupolj. Spasite Azovstal odmah!"

Više o tome OVDJE.

22:02 Američki državni tajnik Anthony Blinken razgovarao je s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom o nadolazećim sastancima, nakon odluka Švedske i Finske da se pridruže toj organizaciji.

Obojica su izrazila žaljenje zbog razornog rata predsjednika Putina u Ukrajini, ponovili svoju potporu ukrajinskom narodu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i razgovarali o važnosti da NATO održi snažno odvraćanje i obranu.

Tijela vojnika u vlakovima-hladnjačama

21:49 Jedna od mračnih stvarnosti rata je suočavanje s tijelima ubijenih u sukobu, a to uključuje i ruske vojnike. Mediji pišu o specijaliziranim vlakovima-hladnjačama koje Ukrajina koristi za skladištenje mrtvih.

"U njima se nalazi nekoliko stotina tijela ruskih okupatora. Većina ih je bila dovezena iz Kijevske regije, ima ih i iz Černihivske regije, ali i iz nekih drugih regija", rekao je dužnosnik. Volodimr Ljamzin, zadužen za civilno-vojnu suradnju, rekao je da su tijela pohranjena na ovaj način kako bi na kraju mogla biti vraćena u domovinu.

"Prema normama međunarodnog humanitarnog prava, a Ukrajina ih se striktno pridržava, nakon završetka aktivne faze sukoba strane moraju vratiti tijela vojske druge zemlje", rekao je. Nekoliko je takvih vlakova u Ukrajini, dodao je.

21:22 Hakeri su objasnili što su prije nekoliko dana napravili s ruskim servisom za podjelu videosnimki - RuTubeom. Ruska verzija YouTubea navodno je srušena u najvećem hakerskom napadu na tu platformu. Stranici se u subotu navečer moglo pristupiti.  

Navode da su adminima promijenili lozinke kako ne bi mogli nastaviti s radom na stranici, srušili su sav sadržaj koji je bio pohranjen, a administratore su, tako tvrde hakeri, zarobili i fizički u server sobu jer su im poništili sigurnosne kartice za ulazak. Da bi izašli, morali su fizički razvaliti vrata. Hakeri u kratkoj videosnimci navode da je IT vojska u ratu te da se istina ne može sakriti.

 

Rusi tenkom divljali po Mariupolju?

20:49 Društvenim mrežama širi se snimka na kojoj navodno ruska vojska vozi tenk u Mariupolju. Nema podatka o tome kad je snimka nastala, no po golom drveću čini se starija.

"Rulja koja je zauzela Mariupolj radi zabave puca po kućama i tenkovima uništava automobile lokalnog stanovništva. Očito, Rusi nisu došli štititi, već pljačkati, ubijati i uništavati. Branitelji se tako ne ponašaju", navodi se u opisu snimke.

19:02 Norveška je podržala planove Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u. Norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeld rekla je: "Ne znamo što Turska zapravo želi, ali iz naše perspektive, mi smo 100 posto iza Finske i Švedske ako odluče podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u".

"To će ojačati nordijsku suradnju jer smo nakon 2. svjetskog rata odlučili drugačije, tako da mislim da je ovo sada povijesni trenutak", dodala je. Nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra rekao kako je važno da sve članice NATO-a pokažu jedinstvo.

Rusija za rast cijena i rizik od gladi optužila Zapad

18:54 Rusija je porekla odgovornost za rast cijena hrane i rizik od globalne krize gladi. Zemlja je oštro reagirala na takve optužbe njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova je za porast cijena okrivila - sankcije Zapada. "Ako to ne razumijete, to je ili znak gluposti ili namjerno obmanjivanje javnosti", komentirala je. "Drugi razlog za globalnu prehrambenu krizu je kolaps ukrajinske državnosti", dodala je i istaknula kako i za to smatra odgovornim Zapad.

"Jedan od razloga za to su prethodnici Baerbock koji, ne samo da su se miješali u situaciju u zemlji, već su i sami oblikovali unutarnju i vanjsku politiku Ukrajine", rekla je Zakharova.

18:37 Ministri vanjskih poslova Finske i Turske sastat će se u Berlinu kako bi pokušali riješiti nesuglasice oko plana Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, rekao je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavesto.

"Siguran sam da ćemo pronaći rješenje", rekao je dodajući da je u petak telefonom razgovarao sa svojim "dobrim kolegom" Mevlutom Cavusogluom.

Konvoj iz Mariupolja pušten do Zaporižja

17:26 Veliki konvoj od gotovo 1000 automobila iz Mariupolja, koji je bio na ruskoj kontrolnoj točki više od tri dana, konačno je pušten prema Zaporižju, javio je savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petar Andrjuščenko.

Ljudi koji su napustili okupirani Mariupolj rekli su da su morali proći desetke ruskih kontrolnih točaka prije nego što stignu na do Zaporižja. Navode da se Ukrajinci "filtriraju", zastrašuju, ruski vojnici im provjeravaju telefone i nude odlazak u Rusiju.

Ukrajinska Pravda piše da Rusi često otimaju Ukrajince, a potom civile mijenjaju za ruske vojnike.

16:59 Turska je ponudila evakuaciju preko mora za ozlijeđene ukrajinske borce zarobljene u čeličani Azovstal u Mariupolju. Glasnogovornik predsjednika Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin rekao je da su Erdogan i ukrajinski premijer Volodimir Zelenski razgovarali o planu prije dva tjedna i da on ostaje "na stolu".

Plan bi podrazumijevao odvođenje boraca šezdesetak kilometara niz obalu do Berdjanska. Tamo bi ih turski brod prevezao do Istanbula s druge strane Crnog mora. "Ako se to može učiniti na taj način, rado ćemo to učiniti. Spremni smo", rekao je Kalin.

"Naš brod je spreman krenuti i dovesti ozlijeđene vojnike i druge civile u Tursku", dodao je. No, evakuacija ovih vojnika dugo je bila točka pregovora između Rusije i Ukrajine. Kalin navodi da se ruska pozicija "mijenja iz dana u dan".

Objavljena snimka s mjesta poraza ruske vojske

16:55 "Objavljujem prvi video s mjesta poraza Rusije na prijelazu kod sela Bilogorovka kod Lisičanska. U roku od tri dana ukrajinska 80., 79., 30., 58. i 17. tenkovska brigada uništile su oko 250 jedinica vojne opreme i 1500 vojnika i časnika ruske vojske", objavio je na društvenim mrežama ukrajinski dužnosnik Anton Heraščenko.

16:36 Mađarska predsjednica Katalin Novak osudila je rusku invaziju i rekla da će je njezino prvo putovanje odvesti u Poljsku kako bi se popravili odnosi s Varšavom. Prva žena predsjednica Mađarske, bila je zamjenica predsjednika Fidesza i bila je ministrica za obiteljska pitanja u prethodnoj vladi Viktora Orbana.

"U utorak putujem u Varšavu na susret s predsjednikom poljskog naroda. Dragi Andrzej Duda, zahvaljujem vam na prilici da razgovaramo kako dolikuje prijateljima. Osuđujemo Putinovu agresiju, invaziju na suverenu državu. Kažemo vječno 'ne' svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza", izjavila je i dodala da se rat u Ukrajini vodio i protiv miroljubivih Mađara te da i Mađarska zahtijeva istragu ratnih zločina.

Branitelji Azovstala u užasnim uvjetima

16:22 Branitelj Azovstala tvrdi da je u čeličani oko 600 ranjenih branitelja. "Ozlijeđeni vojnici bez udova leže jedni pored drugih u nehigijenskim uvjetima, okruženi su s muhama i neugodnim mirisima i slušaju jauke od bolova", izjavio je lokalni policajac, navodi The Kyiv Independent.

16:11 "Svijet je umoran od Rusije i više ga nije briga za prijetnje Moskve. NATO-ove granice protezat će se do predgrađa Sankt Peterburga. Dobrodošli u novu stvarnost, gospodine Putine", poručio je na društvenim mrežama jedan od ukrajinskih pregovarača Mihajlo Podoljak.

15:55 Ruski oligarh tajno je snimljen dok govori kako ruski predsjednik Vladimir Putin "boluje od raka krvi", piše Business Insider. Razgovor je snimljen sredinom ožujka, a snimka je procurila časopisu New Lines.

Oligarh navodi da su Putinovi problemi s leđima povezani s rakom krvi te da je podvrgnut operaciji leđa u listopadu. U snimci ruskog oligarha koja traje 11 minuta, on je kritički govorio o ruskoj invaziji na Ukrajinu i rekao: "Svi se nadamo da će Putin umrijeti od raka ili državnog udara".

"On je uništio rusku ekonomiju, ekonomiju Ukrajine i ekonomije mnogih drugih zemalja", rekao je oligarh. "Problem je u njegovoj glavi. Jedan luđak može okrenuti svijet naglavačke", dodao je.

15:47 Tvornica Azovstal i dalje je meta ruske vojske. "Cijeli 80. dan invazije na Ukrajinu, okupator raketira branitelje Mariupolja iz zraka, a koristi i teško topništvo i tenkove. Veliki broj pješadije napada ukrajinske položaje", objavili su iz Azova na Twitteru.

 

Turska želi razgovarati sa Švedskom o NATO-u

15:39 Savjetnik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin navodi da Turska "ne zatvara vrata Finskoj i Švedskoj u NATO-u", ali dodaje da to pokreće pitanje nacionalne sigurnosti za Tursku zbog "mnogih terorističkih organizacija" koje su prisutne u nordijskim zemljama.

Kalin je izdvojio Stockholm kao posebno problematično područje. Finska je već dala signal da će zatražiti ulazak u NATO, a očekuje se da će Švedska slijediti taj primjer. Turska je potencijalni protivnik pridruživanja tih dviju zemalja, piše Sky News.

Kalin tvrdi da je militantna Kurdistanska radnička stranka (PKK) - koju su Turska, SAD i EU proglasile terorističkom organizacijom, imala "snažnu i otvorenu i priznatu prisutnost posebno u Švedskoj". "Naravno da želimo pregovarati sa švedskim kolegama", rekao je.

15:31 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dočekao je u Kijevu izaslanstvo američkog Kongresa koje je predvodio Mitch McConnell. Na svom Instagramu je napisao da je posjet "snažan signal potpore Ukrajini od Kongresa Sjedinjenih Država i američkog naroda".

"Hvala vam što ste nam pomogli u našoj borbi ne samo za našu zemlju, već i za demokratske vrijednosti i slobode. Zaista cijenimo to", dodao je. U Kijevu su i Susan Collins iz Mainea, John Barrasso iz Wyominga i John Cornyn iz Teksasa, navodi CNN.

 

Lavrov uputio novu prijetnju Zapadu

15:17 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tvrdi da je "Zapad najavio totalni hibridni rat protiv Rusije" i kaže da je "teško predvidjeti koliko će trajati". Rekao je da će svi osjetiti posljedice ovog rata, prenosi The Guardian.

"Nisu nam strane sankcije, one su gotovo uvijek bile tu u jednom ili drugom obliku", dodao je. "Napori zapada da izolira Rusiju osuđeni su na propast", tvrdi Lavrov ističući važnost odnosa Rusije s Kinom, Indijom, Alžirom i zaljevskim zemljama.

15:10 Ukrajinske vojne snage krenule su u protuofenzivu nedaleko od ruskoga grada Izjuma, gdje napadaju ključnu rusku liniju napada na istočnu Ukrajinu, rekao je Oleh Sinegubov, načelnik regionalne vojne uprave Kharkiv i dodao da se ruske snage povlače u nekim smjerovima. Rusija je preuzela kontrolu nad Izjumom 1. travnja i od tada ga je okupirala, piše BBC.

Velika i uspješna protuofenziva na toj ruskoj liniji napredovanja rezultirala bi teškim neuspjehom Moskve u bitki za Donbas, istočnoj ukrajinskoj regiji koju Rusija nastoji u potpunosti zauzeti.

"Smjer Izjum i dalje je najteži dio", komentirao je Sinegubov situaciju. "Naše oružane snage ondje su prešle u protuofenzivu. Neprijatelj se na nekim frontama povlači, što je rezultat ustrajnosti naših oružanih snaga", napisao je.

Ukrajinske su snage ponovno zauzele teritorij na sjeveroistoku zemlje, odbivši Ruse od drugoga najvećeg ukrajinskog grada Harkiva u svom najbržem napredovanju otkako su se moskovske trupe povukle iz Kijeva.

Maxim Strelnik, dužnosnik gradskog vijeća Izjuma, procijenio je da je 80 posto grada uništeno. U Izjumu je, navodi, ostalo između 10.000 i 15.000 civila.

Niinistou nazvao Putina

15:01 Vladimir Putin rekao je finskom predsjedniku Sauliju Niinistou da bi napuštanje finske neutralnosti bila pogreška i da nema sigurnosnih prijetnji Finskoj, prenosi Reuters pozivajući se na agenciju RIA.

"Promjena bi nanijela štetu odnosima dviju zemalja koji su se godinama gradili u duhu dobrosusjedstva i partnerske suradnje, a bili su obostrano korisni", rekao je. Moskva je razgovor opisala kao "iskrenu razmjenu mišljenja".

Niinisto je nazvao Putina i kazao mu kako je invazija na Ukrajinu "drastično promijenila sigurnosno okruženje Finske". Najavio je i da će Finska zatražiti članstvo u NATO-u u sljedećih nekoliko dana.

Što se događalo ranije tijekom dana možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene